A

A

PULUT DURIAN MEMPELAM




Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua...

Makan apa petang ni ?

Masa saya pi Tesko Seberang Jaya, saya perasan ada dijual durian dalam pek, tertanya-tanya dalam hati 'emmm... musim durian pulak ka ?  rasa-rasa nya baru aja habis musim durian hari tu'.
On the way balik singgah pula kat Maybank Perda,, nampak pula 'PakNya' sedang melayan pelanggan 'NyoNya' sambil memilih durian dari Van. Emm ya lah kot dah musim durian balik ni...

OK, dah ada durian, dan kebetulan semalam baru beli mempelam kat pasar BM, manis nya... Kita ON ja projek PULUT. Rasa macam lama tak makan, pada hal musim durian hari tu dah pon buat.

Jom kita semak RESEPI.....

BAHAN A
Durian
Mempelam

BAHAN B
400 gram PULUT biasa
1 sudu besar gula putih
7 gram Garam halus (Sukatan garam ini sudah cukup menjadikan pulut ini lemak-lemak manis)
600 gram Santan Pekat dari 2 biji kelapa (Jika guna Pulut SUSU, sukatan santan adalah 700 gram)
* Elakkan dari menggunkan santan kotak atau serbuk. Santan segar akan menjadikan pulut lebih sedap, berlemak, berminyak dan menarik.

BAHAN C
Beberapa helai daun pandan untuk mengalas periuk pengukus.

Cara-Cara Memasak:- (Saperti kita memasak nasi)
1. Basuh pulut sebersih yang boleh kerana ini akan menjadikan pulut tahan lebih lama.
2. Masukkan pulut, santan,gula dan garam kedalam periuk dan masak dengan api yang sederhana besar.
3. Bila air dah kering, perlahankan api dan tutup periuk. Masak sehingga pulut '3/4 masak' dan angkat.
4. Dalam periuk pengukus, alaskan pengukus dengan beberapa helai daun pandan. Pindahkan pulut kedalam pengukus dan kukus selama 1/2 jam.

TIPS:
a. 3-10 minit pertama semasa pulut diletakkan atas dapur, kacau dibahagian bawah untuk elakkan ia berkerak.
b. Jangan di-tinggalkan kerana air akan cepat kering dan pulut akan hangit.

*Selamat menjamu selera .....

1 comment:

  1. Jengah dari JMTR.. sedapnya! Yang biasa makan pulut mangga Thai tu saja but dengan durian ni sure lagi sedap, kan?

    ReplyDelete

Powered by Blogger.