LAKSA PENANG 'IKAN PARANG'


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua !!!

Hari ni saya nak share resepi Kuah Laksa Penang. Nak tahu rahsia kuah laksa yang sedap ?   Mai nak habaq mai..... masukkan 1 ekor ikan gelama masam(ikan yang isi nya sedikit lembut tu) bersama-sama ikan yang direbus. Rebus dan mesin semua sekali. Tapi 1 ekor saja tau !

Satu lagi kalau dapat ikan parang lagi baik...lebih sedap, sebab ikan parang lebih manis dari ikan-ikan yang lain.. Kalau masak kuah ni saya jarang guna perasa tambahan. Lebih suka rasa manis ikan itu sendiri.

Ok lah jom kita semak RESEPI ...

BAHAN A (Campur semua, Rebus, Mesin dan Tapis)
1.5 Kilo Ikan Parang segar  Boleh juga diganti dengan ikan temenong atau sardin jika tiada ikan parang)
1 ekor Ikan  gelama Masam (Ikan kering yang lembut/gebu isi nya bila dipegang)

BAHAN B (Campur semua dan Mesin)
15 biji cili kering
sedikit belacan .. sebesar 2 ibu jari tangan
20 ulas bawang merah kecil

BAHAN C
1 ketul lengkuas..sebesar saiz 3 ibu jari tangan (ketuk)
5 batang serai (ketuk)
2 kuntum bunga kantan (belah 2 atau 4 mengikut saiz)
Daun selom
6-7 keping asam keping / gelugur (Saiz sederhana)
sedikit garam

BAHAN D
1 kilo Laksa beras (direndam 1 jam dan direbus sehingga masak, kemudian ditapis dan dibasuh untuk mengeluarkan kanji lebihan)

BAHAN E
Daun Salat
Nenas
Telur rebus
Cili merah/Cili Padi
Bawang besar
Limau Kasturi
Daun Pudina
Timun

Cara-Cara Memasak Kuah :-
1. Satukan Bahan A,B dan C dalam periuk dan rebus sehingga masak.... Semudah 1,2,3.

* Selamat menjamu selera .....

1 comment:

  1. Ayo Tunggu Apa Lagi, Segera Raih Kemenangan Besar Anda Hanya di ZeusBola Selaku Pusat Bandar Judi Online Terpercaya Dan Terbesar di Asia.

    ADA PROMO TERBARU DAN MENARIK!

    JANGAN SAMPAI KETINGGALAN!

    Segera Daftar Dan Dapatkan Jackpotmu Di Zeusbola!


    INFO SELANJUTNYA SEGERA HUBUNGI KAMI DI :
    WHATSAPP :+62 822-7710-4607


    ReplyDelete

Powered by Blogger.