A

A

SELASIH KU MANIS



Assalamualaikum dan Selamat sejahtera semua...

Jarang-jarang sekali dapat minum air selasih ni. Selalu nya buat sirap yang biasa-biasa aja.
Tapiiii  bila dah buat sedap lah pula !

Saya sebenar nya lebih suka masak sendiri air sirap dari membeli yang dah siap. Kerana yang dijual tu selalunya terlalu banyak pewarna yang dimasukkan... nak jaga kesihatan ye...!!!. 
Kebiasaan nya kalau memasak air sirap, saya suka masukkan lebih daun pandan, maklumlah pandan tanam sendiri, nak masukkan satu perdu pon boleh  hehehe...

Kepada yang biasa minum air selasih, anda perasan tak, kemanisan air itu sedikit kurang walau pon beberapa sudu sirap telah ditambah dalam gelas, tapi hujung-hujung bila dah tergigit biji selasih disitulah terasa lebih kemanisan nya.
Sebenar nya biji selasih akan menyerap gula dalam adunan sirap tersebut. Lagi lama sirap tu disimpan lagi banyak gula akan diserap.

OK...Jom kita semak resepi...

BAHAN A
1 kilo Gula putih 
15 helai daun pandan (lagi banyak lagi sedap) 
1botol air biasa
sedikit pewarna merah

BAHAN B
2 sudu besar biji selasih (dibasuh dan direndam sekejap)

Cara-Cara Memasak:-
1. Masak bahan A sehingga gula larut dan daun pandam betul-betul layu,
2. Sebelum angkat, masukkan biji selasih.
3. Siap.

1 comment:

Powered by Blogger.