A

A

BUBUR LAMBUK Lobak Merah


Assalamualaikum,

Jom berbuka dengan bubur lambuk...

Kemanisan bubur ini terbit dari sayur lobak merah yang menjadi bahan kedua penting dalam masakan ini. Sedikit kelainan....
Sedap.....manis sayur


BAHAN A
1 cawan beras
7 cawan air (lebihkan jika mahu beras lebih hancur)
sedikit daging 
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 biji bawang besar (dibelah 8)
1/2 sudu teh lada hitam biji
1/2 sudu teh halba biji
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 batang kulit kayu manis
sedikit halia (dihiris nipis)

BAHAN B
1 biji lobak merah (dipotong dadu)
santan pekat dari 1 biji kelapa
daun sup 
daun bawang
1/2 kiub daging KNOR
bawang goreng
1 sudu besar minyak sapi 'Ghee Blend'
garam

Cara-Cara Memasak
1. Satukan bahan A kedalam periuk dan masak sehingga beras hancur dan menjadi pekat.
2. Untuk mempercepatkan proses menghancurkan beras, nasi hendak lah dikacau selalu.
2. 10 minit sebelum angkat, masukkan bahan B.

* Selamat berbuka puasa nanti  ....

1 comment:

Powered by Blogger.