Sila Click sini ya... Terima Kasih !

MASAK LEMAK UDANG BUNCIS ... Yang Terlajak Sedap

Bismillahirrohmanirrohim saya mulakan bicara kata
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua..

Haiiiii
Rindu sangat dengan blog kesayangan ni !
Maklum dalam seminggu lepas tak usik langsung kerana terpaksa berkunjung ke Kuala Lumpur untuk menguruskan rumah disana.
Setakat jengok-jengok blog rakan-rakan saja yang termampu untuk mengubat rasa rindu. Itu pon cuba selit-selit masa terutama diwaktu malam.

Perancangan awal ke KL hanya untuk 2 hari saja.
Bertolak hari Khamis malam dan Ahad bertolak balik Penang.
Alih-alih dari 2 dah jadi 5 hari.........

Bila fikir-fikir balik, tak apa lah lajak 2 hari tambahan hingga isnin untuk memastikan semua kerja baik pulih oleh kontractor dibuat dengan sempurna dan elok.
Maklum...
Bukan senang nak datang KL lagi.... 360 ++ km perjalanan jauh tu....
Ini dah masuk kali ke 3 datang KL dalam sebulan 2 ini untuk menguruskan rumah.

~ 5 jam perjalanan drive dari Penang ke KL
Biasa lah saya memang tak suka drive laju.
80 km/jam tu biasa.. drive sambil relaxxxx...
Habis-habis max 110, ikut had yang ditetapkan JPJ.
Tapi kadang tu terlajak juga... Bila sedar saya akan perlahankan balik.

Dah lah pandu perlahan,
Asyik berhenti makan, tidur dan solat semestinya
Memang layan diri habis .....

Bertolak lebih kurang pukul 9.30 malam selepas solat isyak dirumah.
Sampai rumah KL lebih kurang pukul 4 pagi.
Mata pula dah tak boleh nak tidur, apa lagi terus mulakan operasi mengecat bilik bawah dikala orang lain tengah nyenyak tidur.

Tung Tang Tung Tang .. 'ada aku kisah ?'
Janji semua kerja siap. hehehe
Hari Sabtu...
Selangor terputus bekalan air dibanyak kawasan penempatan,  jadi 'aktiviti pencegahan' anai-anai yang telah dirancang awal terpaksa di batalkan pada saat-saat akhir.

Bila fikir-fikir balik, tak kan nak datang KL lagi sekali untuk 'aktiviti pencegahan' ini
Atau buat tahun depan saja sebab warranty masih ada setahun lagi dari mencegahan sebelum.
Tahun depan ??
Sekejap saja nanti masa berlalu dan pencegahan kalau dibuat ketika itu rumah sudah pon berpenghuni. Jadi tentu amat menganggu mereka.

Kata hati memang kuat mahukan disegerakan juga.
Kebetulan ada beberapa pembaikan lain yang masih belum siap, jadi saya tunda kepulangan ke Penang ke hari Isnin sebaik semuanya selesai.

Memandangkan 'aktiviti pencegahan' dibuat oleh hanya seorang pekerja, masa yang sepatutnya diambil untuk siapkan dari 4 jam berlarutan hingga lewat petang.

Dah siap, rumah nak dibersihkan pula.
Ketung Ketang Ketung Ketang mengelap 2, 3 kali kerana berhabuk, berpasir hasil korekkan simen, waktu dah hampir magrib.

Plan nak bertolak balik ke Penang pada hari isnin sekali lagi terpaksa ditunda ke Selasa.

Alhamdulillah walau pon ada aral melintang yang tak dijangka, masa tersebut diisi dengan aktiviti lain.

Secara seluruhan saya amat bersyukur kepada ALLAH kerana permudahkan segala nya.

OK ...
Panjang pulak celoteh saya !

Jom hari ini saya nak share resepi MASAK LEMAK UDANG BUNCIS ... Yang Terlajak Sedap
Memang sangat sedap kerana bila udang di goreng terlebih dahulu yang akan menaikkan aroma masakan kita !

Jomm..



Bahan A
Sedikit minyak untuk menggoreng
10-15 ekor Udang Hidup yang bersaiz besar
- Dipotong runding tajam dibahagian tengah kepala untuk mengeluarkan pasir. 
-Tahi udang dibelakang saya keluarkan dengan mencungkil sedikit belakang udang sambil menarik keluar saluran tahi. Jadi badan udang tak perlu dibelah ...
.
Bahan B (ditumbuk/diblend tanpa air)
1 biji bawang besar atau 5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
20-25 biji cili padi
1/2 inci kunyit hidup

Bahan C
2 batang serai (diketuk lebam)
1 inci Halia (diketuk lebam)
1 inci lengkuas (diketuk lebam)
sedikit air

Bahan D
1 kotak kecil santan pekat
Air sebagai kuah
1 keping asam gelugor
10-15 kacang buncis (dipotong serong)
1 helai daun kunyit (dipotong lebar)
2 helai daun limau purut
1/2 kiub pati ayam
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak didalam kuali dan masukkan udang. Goreng sehingga masak dan sedikit keperangan untuk menerbitkan aroma sebelum angkat dan toskan.
2. Masukkan minyak gorengan udang kedalam periuk atau boleh terus masak dalam kuali jika mahu. Panaskan kembali minyak.
3. Tumis bahan B dan Cdan goreng sehingga bawang betul-betul layu dan cili padi masak dengan sempurna.  Api boleh diperlahankan sedikit untuk memastikan bawang tidak hangit. Jika bahan tumis  kering, masukkan sedikit air. Teruskan menggoreng sehingga terbit aroma yang  harum.
4. Masukkan bahan D dan masak dengan api yang perlahan sehingga kuah hampir mendidih kembali.
5. Apabila kuah hampir mendidih, terus masukkan udang. Sebatikan seketika sebelum diangkat.

* Selamat Menjamu Selera ...

No comments:

Powered by Blogger.