PASEMBOR MAMAK ... simple, yang pasti sedap

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Hari ini nak share resepi PASEMBOR MAMAK yang simple saja ya...

Sedap kalau buat untuk minum-minum petang
Makan panas-panas dengan kopi atau teh O

Nak buat pon senang.
Nak meriah lagi, tambah lah apa saja bahan yang kita suka
Yang penting kuah nya mesti sedap !!!

Jomm..

Bahan A
Timun
Sengkuang
Telur (direbus)
Cucur Bawang
Tauhu (di goreng)
Taugeh (dicelur sekejap)
Bawang Goreng
Kangkung (boleh ditambah jika suka)

Bahan B (Kuah)
Minyak untuk menumis
2 ulas bawang merah  (di hiris nipis)
2 bawang putih (di hiris nipis)
10 biji Cili kering  (di mesin halus) * Nak lebih pedas lebihkan cili
3 inci Lengkuas
6 batang serai
1 mangkuk Kacang Tanah yang siap di goreng (mesin sederhana hancur)
8 camca besar (penuh) Gula putih
Asam Jawa (sebesar duit 20 sen dulu)
2 ketul ubi keledek merah (direbus dan di mesin halus)
Garam

* Serai & lengkuas - campur dan mesin halus (boleh masukkan air sebagai kuah tapi jangan banyak sangat sebab kalau kuah cair kurang sedap)

Cara-cara Memasak Kuah
1. Panaskan minyak.
2. Tumis bawang merah dan bawang putih. Goreng sampai garing.
3. Masukan Cili kering yg dimesin. Masak sampai pecah minyak.
4. Masukkan lengkuas, serai, air asam jawa, kacang tanah, ubi keledek, gula dan garam.
5. Masak sehingga mendidih dan kuah menjadi pekat
(Lebih lengkuas, serai dan gula ... lebih sedap kuah nya)

* Selamat Menjemu Selera ...

No comments:

Powered by Blogger.