Nuffnang

APPLE POPIAH ... Ranggup diluar dan manis beraroma didalam


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Salam Jumaat hari yang penuh barokah !!

Hari ini projek menghabiskan apple yang telah saya beli beberapa hari lalu.
Perancangan awal asal nya nak buat APPLE PIE.
Maklum dah lama tak makan

Tapi tak kesampaian kerana tak jumpa Kulit Pie jenama KAWAN
Dah merata di cari !
Rasa macam pernah tengok ada dijual di salah satu pasaraya di kawasan saya ini

Di.........
Tesco extra tak ada
Maidin pon tak ada
Pasaraya ORY pon tak ada
Cuma tak berkesempatan nak ke Eon Big lagi
Mungkin dah habis kot ....

Nak menguli rasa malas pulak !
Malas rasa nya nak keluarkan alat / mesin penguli
Jadi sebagai alternative saya beli saja kulit popiah sebagai ganti

OK juga
Ranggup diluar dan lembut, manis dan beraroma di dalam.

TIPS penting...
Inti untuk popiah ini tak boleh terlalu banyak kerana ia akan keluar dan melekit semasa digoreng nanti.
Kena sedang-sedang saja...
Memadai 1 camca kecil

Jom....


Bahan A
Kulia popiah secukup nya
* Pastikan kulit popiah ditutup dengan tuala lembab untuk mengelakkan ia kering apabila terdedah diudara

Bahan B (inti)
2 biji epal hijau (epal merah kurang sesuai kerana isi nya akan lembik)
3 camca besar gula putih
1/4 cawan air

1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis
1 camca besar tepung jagung
1/4 cawan air

Cara-Cara Menyediakan inti
1. Apple dibuang kulitnya dan dipotong kepada kiub-kiub kecil.
2. Satukan apple, air dan gula dalam periuk dan masak dengan api yang sederhana sehingga gula larut.
3. Masukkan kulit kayu manis dan ratakan.
4. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air  dan masukkan kedalam inti yang sedang mendidih.
5. Kacau-kacau sehingga inti menjadi pekat.
6. Angkat dan tuang kedalam penapis untuk mengasingkan cairan lebihan.
Lebihan jus apple yang ditapis boleh digunaan sebagai pelekat semasa membalut popiah.

Cara-Cara Membalut
1. Ambil sekeping kulit popiah.
2. Calit sedikit jus apple ditepi kulit di bahagian atas yang mana tujuan nya supaya memudahkan proses membalut / melipat.
3. Letakkan 1 camca sudu kecil inti dipenjuru bawah.
Pastikan Inti tidak boleh terlalu banyak kerana ia akan keluar dan melekit semasa digoreng.
Biar ala kadar sahaja.
4. Lipat ke atas disusuli kedua bahagian tepi dan teruskan menggulung.
5. Buat sehingga habis.

6. Panaskan minyak dalam kuali dengan api yang sederhana.
Minyak yang kurang panas akan menyebabkan kuih menyerap minyak.
Terlalu panas pula boleh menjadikan popiah masak tidak sekata menyebabkan kurang ranggup didalam.

7. Bila agak-agak dah masak boleh lah terus diangkat untuk dihidangkan
Elakkan mengoreng terlalu lama kerana  inti akan keluar dari kulit.

* Selamat Menjamu Selera ...



* FHA Selemak Santan

No comments:

Powered by Blogger.