Nuffnang

BIHUN GORENG HAILAM ...Sarapan pagi yang menyelerakan


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Selepas gelidah peti sejuk beku terperasan ada baki Udang Kertas yang saya beli hari tu
Emmm...
Nak masak apa ya...

Kalau buat BIHUN GORENG HAILAM sedap juga kan !
Kebetulan dah lama tak makan..

Jom...
Memang menyelerakan sungguh bihun goreng pagi ini
Kenyang sampai tengahhari..

Mari ikut kedapur, kita tenguk resepi lengkap...


Bahan A ( Untuk 2 orang makan)
1/4 bungkus bihun (direndam 1/2 jam)
Segenggam taugeh (jika suka)

Bahan B
sedikit minyak untuk menggoreng
3/4 mangkuk kecil udang kertas (yang bersaiz kecil)

Bahan C 
1 biji bawang besar (dihiris sederhana tebal)
4 ulas bawang putih (diblend kering)
3 biji cili kering (diblend kering)

Bahan D
1 camca besar sos tiram
2 camca besar Kicap Manis ABC
2 camca besar kicap masin
1/2 camca teh lada hitam
Air secukup nya supaya bihun kita sedikit berkuah

Bahan E
4 ekor udang besar (dibuang kepala dan kulit nya)
sedikit sayur (kucai atau lobak merah atau sawi)
sedikit minyak bijan

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Udang kertas kecil tidak perlu dibuang kepala, kulit dan ekor nya. Cuma di basuh bersih sahaja.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sehingga garing. Semasa menggoreng ini aroma udang akan keluar semerbak nya.
3. Angkat dan toskan minyak nya dan masukkan kedalam blender dengan sedikit air dan blend sehingga halus. 
* Kulit-kulit udang yang digoreng garing akan hancur, jadi tidak perlu ditapis lagi.

4. Panaskan kembali minyak goreng udang tadi dan tumis hirisan bawang besar. Goreng sehingga layu.
5. Masukkan bahan C yang lain dan goreng sehingga hampir keperangan.
6. Masukkan bahan D dan masak sehingga kuah mendidih kembali.
7. Masukkan bihun, udang besar dan sayur. Ratakan semua, tutup tudung kuali dan perlahankan api supaya bihun masak dengan sempurna dengan wap yang terperangkap selama lebih kurang 5-6 minit/
8. Selepas 5 minit, renjis minyak bijan dan ratakan kembali.
9. Siap untuk dihidangkan.

~FHA Selemak Santan

No comments:

Powered by Blogger.