PETAI & TEMPE RANGGUP BEREMPAH ... Selera Jawa yang sedap


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Menyediakan lauk tempe ini bukan lah susah sangat.
Makanan jawa ini dah macam serasi dengan selera saya pulak.
Maklum saya olah-sana sini utuk menepati selera sendiri.
Tapi amat berbaloi-baloi sedap !!!

Kali ini saya menyediakan PETAI & TEMPE RANGGUP BEREMPAH
Tempe yang digaul dengan rempah ratus dan sedikit tepung sagu ini memang sangat-sangat ranggup.

Kebetulan pula ada sedikit petai dalam simpanan, jadi saya campurkan bersama.
Habis lah juga berpinggan nasi


Jom kita ke dapur ...


Bahan A (digaul rata dan diperap 1/2 jam)
2 keping tempe (dipotong kiub)
2/3 paket kecil serbuk kari ikan
1 camca besar tepung sagu/tepung beras 1 (cap 1 gajah)

Bahan B
3 jemput ikan bilis (di kopek)
3 papan petai (dihiris sederhana tebal)

Bahan C
Minyak untuk menggoreng
2 tangkai daun kari
1 biji bawang besar
1/2 camca teh lada hitam (ditumbuk halus)
1/2 camca teh lada putih (ditumbuk halus)
3 biji cili padi merah
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya 

1. Satukan kesemua bahan A sehingga rata dan diperap 1/2 jam.


2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan bilis sehingga garing, angkat dan toskan minyak.
3. Goreng pula petai. Pastikan digoreng sekejap sahaja untuk mengelakkan kulit nya menjadi keras dan liat.  Angkat dan toskan minyak.
4. Masukkan tempe pula dan goreng sehingga 1/2 garing.
5. Masukkan daun kari dan terus mengoreng sehingga  tempe dan rempah benar-benar garing.
Aroma rempah akan terbit sangat harum.


5. Masukkan lada hitam dan sedikit garam.
6. Kacau sehingga rata dan terus masukkan bawang besar.  Goreng sehingga bawang benar-benar layu dan boleh di padamkan api.
7. Apabila gorengan tadi telah benar-benar sejuk baru dicampurkan dengan ikan bilis dan petai yang telah digoreng awal tadi.
8. Gaul rata dan boleh dihidangkan.
9. Untuk lebih pedas boleh lah dihiris cili padi dan ditaburkan diatas nya

~ FHA Selemak Santan

2 comments:

Powered by Blogger.