SIRA UBI KAYU ... Rasa-rasa dah lama tak menikmati juadah berasaskan ubi kayu. Manis dan ber aroma Sedap !!! Jom tonton YOUTUBE !



Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua....................

Sejak akhir-akhir ni rajin pulak berjalan dan singgah di rumah rakan-rakan blogger.
Tinjau-tinjau tengok apa menu yang disediakan untuk keluarga tersayang.

Dalam jeling-jeling tu terliur tengok Sira Ubi Kayu yang disediakan oleh Puan Lina PG DI SINI .
Berkilat gitu ... menambah selera nak rasa !
Memang lama tak makan kuih atau masakan berasaskan ubi kayu.
Rasa-rasa berbelas tahun agak nya.

Dah plan awal-awal nak cari ubi kayu, kalau ke pasar BM.
Rezeki saya, ada pulak.
Saya beli tak banyak dalam sekilo agak nya.. dah lupa
Tak nak sekali masak, jadi saya bahagikan kepada 3 bahagian
1/3 bahagian saya dah buat sira. Habis... tak sempat nak foto

Yang ini lagi 1/3 bahagian baru berkesempatan di videokan
Lagi 1/3 bahagian nanti tengok apa menu seterus nya...

Terima kasih Lina dan juga K.Noor  dari Secubit Garam.
Memang sedap sangat.



OK..
Jom tonton YOUTUBE !

Jangan lupa jom ramai-ramai .......SUBSCRIBE YOUTUBE dan SHARE FHA Selemak Santan ........ supaya anda semua tidak ketinggalan  dengan video-video masakan yang lain !





Bahan A
500 gm ubi kayu
1/3 cawan gula nisan / gula kabung / merah  (sesuaikan kemanisan)
2 sudu besar gula pasir (sesuaikan kemanisan)
2 helai daun pandan
secubit serbuk kayu manis * optional
secubit garam
air secukupnya

Cara Menyediakan nya
1. Bersihkan ubi kayu, dibuang kulit dan potong kecil. (2 atau 4 mengikut saiz) untuk memudahkan proses merebus dan juga supaya gula mudah menyerap rata dalam ubi.
2. Rebus ubi kayu dlm air yg menutupi paras ubi hingga empuk.
3. Keluarkan air dan tinggalkan lebih kurang 1 cawan (lebihkan jika ingin kuahnya lebih)
4. Masukkan gula nisan/gula kabung /merah, daun pandan dan garam. Masak hingga gula hancur dan kuah menjadi pekat/likat.  Jika menggunakan gula merah, seelok nya dicairkan secara berasingan dan ditapis dahulu untuk mengasigkan bendasing.
5. Angkat dan hidangkan.

* FHA Selemak Santan

4 comments:

  1. aduh sedap nya dah lama kaknoor tak buat macam ni, macam nak buat je lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam, sedap Kak Noor. Kebetulan lama pula tak makan. Layan habis ...

      Delete
  2. Aduh sedapnya kak fha..kali ni saya plak yang terliur...aritu buat test market jer takut anak2 xmakan..rupanya depa makan...nx time boleh buat lagi..sedapkan...manisnya menepati citarasa...Tq sudi petik nama blog TMK jugak tu heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya asal nya memang tak gemar sangat ubi-ubi ni, Lina. Tapi yang ini memang sedap. Ubi nya sedikit liat dengan manis-manis gula kabung.

      Delete

Powered by Blogger.