Sunday, 26 March 2017

JEMPUT-JEMPUT PISANG GEBU ... Memang gebussss !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Agak-agak bila lah ada mood baking membaking.
Nak masak Muffin pon rasa malas
Setakat cucur dan lauk tu rajin..

Tepung dah ada, beli semasa ke KL tak lama dulu.
Tapi asyik tertunda-tunda saja.

Bila pergi kedai...
..terpandang pisang, teringat muffin pisang
..terpandang labu, teringat muffin labu

Kebetulan terlihat Jemput Pisang yang disediakan oleh seorang rakan instagram Encik Raffie yang juga merupakan seorang Chef , terus teruja...
Jemput-jemput pisang yang beliau sediakan ada sedikit hirisan pisang dan kelihatan amat gebu sekali.

Tapi resepi yang ini saya tak masukkan telur saperti beliau (sebab terlupa) tetapi saya tambahkan sedikit tepung Muffin.
Lain kali boleh cuba letakkan telur pulak !!

Tapi kejadian nya 'Superp !'

Jom kita tonton video pulak........
Banyak lagi foto dan video dalam instagram 'fhaselemaksantan'
atau #fhaselemaksantan menyimpan semua video-video masakan saya.

video


Bahan A (Main agak-agak saja)
10 biji Pisang Emas
Tepung Muffin (1/2 sukatan tepung)
Tepung Gandum (1/2 sukatan tepung)
1/2 sudu teh sodium bikarbonat
Sedikit garam
* Tak perlu masukkan gula sebab dalam Tepung Muffin sudah tersedia manis

Bahan B
4 biji Pisang Emas (dipotong tebal)

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Lenyek pisang terlebih dahulu sehingga hancur.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga mendapat kepekatan yang dikehendaki.
3. Masukkan garam, sodium bikarbonat dan gaul rata.
4. Akhir sekali masukkan hirisan pisang dan gaul rata..
5. Perap selama 1/2 jam untuk sebatikan kemanisan gula dalam tepung.
6. Goreng dalam minyak yang panas sehingga masak.

* FHA Selemak Santan

Friday, 24 March 2017

AYAM SAMBAL 'IBU' ... Sedap !!! The best Sambal ever !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Salam Jumaat !!!!

AYAM SAMBAL IBU .. resepi arwah ibu kesayangan !
Lauk ini kerap disediakan setiap minggu untuk ibu saya.
Memang tak pernah jemu. Walau lauk lain disediakan lauk ini tetap menjadi pilihan.
Ketika itu kalau masak pon tak banyak supaya keesokkan nya boleh dimasak lagi dengan yang fresh.

Memang dah lama juga tak buat lauk ini
Tapi........
Semalam teringat pula nak makan..

Saya boleh makan nasi berpinggan hanya dengan lauk ini saja dan berulamkan timun muda
Sempat lagi....malam sebelum tidur, lagi 2 pinggan !

Hari ini tinggal baki 2 ketul saya jadikan sebagai lauk sarapan pagi.
Habis...

Jommm..


Bahan A (digaul dan diperap 1/2 jam)
1/2 ekor ayam
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam

Bahan B
Minyak untuk menumis
1 tangkai Daun Kari
1 batang Kulit Kayu Manis
1 kuntum Bunga Lawang
3 kuntum Bunga Cengkih
2 biji Buah Pelaga
5 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1/2 inci halia (dihiris nipis memanjang)

Bahan C
4 biji bawang besar (ditumbuk 3/4 lumat)

Bahan D
25 -30 biji Cili Kering  (Direbus dan di mesin halus bersama air)
2 batang Serai (diketuk lebam)
1 inci lengkuas (diketuk lebam)
2 keping asam gelugor
1/3 ketul gula melaka (resepi asal tak dimasukkan gula)
sedikit garam

Bahan E
1 helai Daun Kunyit (Hiris besar-besar)
2 helai Daun limau purut

Cara-Cara Menyediakan nya 
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam sehingga masak. Angkat dan toskan minyak.
Jika ketulan ayam bersaiz besar, disarankan menutup periuk semasa menggoreng supaya isi didalam masak dengan sempurna. 
2. Panaskan minyak dalam kuali/periuk (boleh guna minyak goreng ayam) dan tumis bahan B sehingga bawang putih bertukar keemasan.
3. Masukkan kan bawang merah dan goreng dengan api yang sederhana sehingga bawang layu. Sila pastikan bawang ini benar-benar kecut untuk menjadikan masakan lebih sedap.
4.Masukkan bahan D dan besarkan api supaya kuah cili mendidih dengan cepat. Kemudian perlahankan api kembali dan masak sampai kuah menjadi hampir pekat dan terbit minyak kembali. Pastikan ia sentiasa dikacau untuk mengelakkan ia berkerak.
5. Masukkan ayam yang siap digoreng tadi dan taburkan dengan bahan E. Ratakan semuanya dan biar ia mendidih kembali dan ayam sebati dengan kuah sebelum diangkat untuk dihidangkan.

* Selamat menjamu selera .....

* FHA Selemak Santan

Thursday, 23 March 2017

NASI GORENG ARAB ..Nasi Goreng Kegemaran Keluarga. Sedap dan tak jemu dimakan !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

NASI GORENG ARAB ini saya sediakan semalam sebagai makan malam.
Kali ini ia dimakan dengan Udang yang tinggal beberapa ekor berbaki dalam peti sejuk.

Secara jujur nya memang nasi goreng ini saya tak jemu makan !
Kalau tak ada selera, saya akan sediakan nasi goreng ini

Memang sedap.....

Jomm..


Bahan A (digaul dan diperap 1/2 jam)
4-6 ekor Udang besar
serbuk kunyit
sedikit garam

Bahan B
1 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
5 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1/2 inci halia (dihiris nipis memanjang)
2 tangkai daun kari

Bahan C
1 biji bawang besar (dibelah 8)
1/2 sudu teh lada hitam biji (dibiarkan sebiji sebiji)
1/2 sudu teh lada putih biji (dibiarkan sebiji sebiji)
1 mangkuk besar nasi putih (berada pada suhu bilik)
1 camca teh  minyak sapi 'Ghee Blend'.
Sayur (terpulang sayur apa yang nak dimasukkan)
sedikit garam

Bahan D
Hirisan Cili padi
Hirisan Daun Bawang
Bawang Goreng

** Elakkan dari masukkan kicap atau sebarang kiub perasa tambahan.


Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng udang sehingga masak. Angkat dan toskan minyak nya.
2. Dengan menggunakan minyak goreng udang (kurangkan jika berlebihan), tumis bahan B sehingga terbit aroma yang harum dan bawang bertukar warna keemasan.
3. Masukkan bawang besar dan kacau-kacau sebentar, terus masukkan lada biji.
4. Masukkan nasi dan ratakan.
5. Seterusnya masukkan minyak sapi dan sedikit garam 
6. Masukkan sayur dan sebatikan semuanya sehingga rata sebelum angkat untuk dihidangkan.
7. Tabur dengan bahan D dan hidang bersama udang goreng.

* FHA Selemak Santan

Wednesday, 22 March 2017

MEE KOLOK BERKUAH ... Sungguh sedap dan menyelerakan sekali !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Entah kali keberapa saya menyediakan MEE KOLOK ini
Semenjak tahu cara menyediakan nya memang tak lepaskan peluang memasak nya.

Walau pon tak pernah merasai mee yang asli.
Cukup dengan menggunakan noodles kering memang tak menghampakan.

Pertama kali mencuba dan pernah saya kongsikan nya disini MEE KOLOK .. Sesiapa yang belum pernah makan, Jom cuba.. Sedap tak terkata ! setelah menjengah ke dapur Dayang Jack.

Jom...


Jom kita tonton video ...

video

SUP DAGING yang amat sedap dihirup !



Bahan A
350 g Daging Lembu
1 sudu besar penuh Perencah Sup
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunya lawang
3 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 inci halia
1/2 kiub Pati Daging
air secukupnya
sedikit garam

Cara -Cara Menyediakan nya
1. Satukan semua bahan diatas (kecuali kiub dan garam) dan rebus sehingga daging empuk.
2. 5 minit sebelum angkat baru masukkan garam dan kiub daging.


DAGING yang aduhaii tak terkata enak nya !!!


Bahan B
1/2 sudu besar lada hitam (ditumbuk halus)
5 sudu besar Kicap Lemak Manis
1 sudu besar Kicap Lemak Masin

Cara -Cara Menyediakan nya
1. Toskan daging yang telah direbus diatas dan hiriskan nipis.
2. Masukkan semua bahan diatas, gaulkan rata dan perap selama 1/2 jam.
3. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan daging. Jika terlalu kering bolehlah masukkan 2-3 sudu makan air rebusan daging diatas.
4. Goreng anggaran 3-4 minit dan terus diangkat.
* Tak perlu digoreng terlalu lama untuk mengelakkan daging menjadi terlalu keras.


BAWANG PUTIH yang amat beraroma !


Bahan C
minyak untuk menggoreng
1 labu bawang putih (dicincang halus)

Cara -Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali (lebihkan sedikit kerana minyak yang sama akan digunakan untuk mengoreng mee nanti).
2. Goreng bawang putih sehingga bertukar menjadi keperang-perangan.
3. Angkat dan toskan. Simpan minyak ini untuk menggoreng mee.


MEE KOLOK yang amat mengiurkan !!!



Bahan D
4 keping non-fried noodles /instant mee (mee kering spt maggie mee) atau mi kolok
4 sudu makan Sos Ikan / Sos Soya
3 sudu makan Cuka Makan
Kicap Lemak Manis

non-fried noodles /instant mee


Cara -Cara Menyediakan nya
1. Panaskan air secukupnya dalam periuk sehingga mendidih.
2. Masukkan non-fried noodles /instant mee dan rebus sehingga mee masak.
    * Jika mee sudah lembut dan tidak terasa tepung, boleh diangkat dan toskan.
3. Panaskan 'minyak goreng bawang putih' diatas dan masukkan mee yang telah ditoskan.
4. Perasakan dengan Sos Ikan / Sos Soya, Cuka Makan dan Kicap Lemak Manis, rata-ratakan dan terus diangkat.


SAMBAL yang sedap menyebabkan kita kecur !


Bahan E 
8-10 biji cili padi merah
3 ulas bawang putih
1/2 sudu besar gula putih
3 biji limau kasturi (ambil Jus)
3 sudu besar air biasa
Sos Manis ABC/Kicap Lemak Manis

Cara -Cara Menyediakan nya
1. Tumbuk atau kisar kering cili padi dan bawang putih.
2. Alihkan kedalam mangkuk dan masukkan kicap manis dan perahan jus limau kasturi, gula dan sedikit air.
3. Gaul rata.


PERENCAH TAMBAHAN yang melariskan mee !!!


Bahan F
Daun bawang
Daun sup (dihiris)
Limau Kasturi
Fish ball (Goreng/Rebus sekejap)
Fish cake (Goreng/Rebus Sekejap)
Sayur Sawi (Rebus.  Masukkan 1 sudu makan minyak dalam air rebusan untuk menjaga kesegaran sayur)
Tomato biji


Jomm ramai-ramai kita MENGHIDANG !


1. Sediakan mangkuk, Masukkan mi, Sambal kicap sedikit dan gaulkan. Kemudian masukkan  daging, tabur bawang putih yang telah digoreng garing dan hiaskan dengan bahan F.
2. Sediakan juga semangkuk sup yang ditabur dengan daun sup untuk kuahnya.

Selamat Menjamu Selera ...

* FHA Selemak Santan

Tuesday, 21 March 2017

KEREPEK KELEDEK MANIS ...Mudah, Sedap dan Ranggup !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Semalam saya sediakan KEREPEK KELEDEK MANIS sebagai jajan di waktu petang.
Memang sedap !
Ranggup sangat-sangat...
Tak perasan..sekejap saja habis.

Perancangan awal keledek tu nak buat goreng-goreng biasa saja.
Tapi bertukar disaat-saat akhir apabila teringat emping yang pernah saya buat tak berapa lama dulu disini EMPING KELEDEK RANGGUP .

Tapi kali ini saya buat cara mudah.
Goreng sampai RANGGUP kemudian gaulkan dengan sedikit gula kastor.
SEDAP !!!
Semua orang boleh sediakan.. mudah dan cepat.

Kebetulan pula keledek yang saya beli ini ubi nya terasa manis
Kalau tak letak gula pon OK.
Tapi memang saya sengaja tambahkan dengan sedikit gula.


Bahan A
Ubi Keledek secukup nya (saya guna 3 biji ubi keledek yang berkulit unggu. Rasa ubi nya manis)
Air Kapur 'Makan'
Gula Kastor
Minyak untuk goreng tenggelam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Ubi keledek dikupas kulit dan direndam dalam bekas yang berisi air untuk mengelakkan ubi nya menjadi hitam. Kemudian nya dibasuh bersih.
2. Sediakan bekas yang berisi air biasa dan campurkan sedikit air kapur anggaran 4 camca besar.
Tujuan nya adalah untuk menjadikan kerepek kurang menyerap minyak dan lebih ranggup.
3. Sagat ubi keledek menggunakan 'penyagat' kepada kepingan-kepingan yang nipis kedalam bekas air ini.

4. Panaskan minyak dalam kuali dengan api yang sederhana.
5. Goreng ubi sedikit-sedikit anggaran 3/4 penuh kuali untuk  memastikan ia tak melekat antara satu dengan yang lain.
6. Ubi sentiasa dikacau selalu supaya ia masak dengan sekata dan apabila kelihatan bertukar warna, terus perlahankan api untuk mengelakkan ia cepat hanggit.
7. Angkat dan toskan atas tisu serap minyak.
8. Goreng sehingga habis.

9. Tabur dengan gula kastor dan ratakan.
10. Siap untuk dihidangkan.

* FHA Selemak Santan

Monday, 20 March 2017

IKAN GORENG GARAM ASAM .. Sedap bangat !!!


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Hari ini teringin nak makan IKAN GORENG GARAM ASAM
Resepi nya pernah saya kongsi kan dulu disini IKAN GORENG GARAM ASAM yang sangat sedap dan menyelerakan.

Rupa ikan yang siap digoreng mungkin nampak kurang mengancam !
Tapi .....................
Jangan dinilai rasa dari rupa  !
Aduhaiiii terliur walaupon baru ja makan kali kedua tadi.

Sedikit minyak minyak bekas goreng ikan dan bawang memang sedap dicalit pada nasi panas !!!

Sedap kalau makan dengan sambal belacan.

Kalau nak tengok VIDEO penyediaan ini boleh lah jengah ke instagram 'fhaselemaksantan' . Banyak video menarik dihimpunkan disana


Bahan A
5 ekor Ikan kembong (boleh digantikan dengan apa saja jenis ikan yang disukai selain ikan bilis hehehe !)
sedikit garam (lebihkan garam dari biasa kerana apabila dikukus sedikit garam akan mengalir masuk kedalam wap air dan menyebabkan ikan kurang kemasinan)

Bahan B (satu dan jadikan pes yang pekat)
asam jawa sebesar duit 50 sen (saiz lama)
sedikit saja air

Bahan C
10 biji cili padi merah (dihiris menyerong)
10 biji cili padi hijau (dihiris menyerong)
3 biji bawang besar (dibelah 2 dan dihiris tebal)
2 helai daun limau purut (4 keping)
sedikit garam atau kicap masin jika ikan yang digoreng kurang masin

Bahan C
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara  Menyediakan nya 
1. Ikan diperap dengan bahan A selama 1/2 jam.
2. Panaskan periuk pengukus dan kukus ikan selama 20 minit kemudian angkat dan sejukkan ke suhu bilik.
3. Lumur ikan dengan bahan B dan perap lagi selama 1-2 jam. Kalau nak lebih lama lagi sedap !

4. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan sperti biasa.
* Untuk makluman warna ikan goreng ini akan bertukar menjadi kehitaman. Jangan risau ia bukan nya hangit tetapi disebabkan asam jawa.
5. Balikkan setelah agak-agak bahagian bawah sudah sedikit garing. Kita tak perlu risau kerana ikan telah masak sebelum ini
6. Angkat dan toskan minyak nya.

7. Dengan menggunakan minyak yang sama, goreng bahan C sehingga layu.
8. Kaup dan taburkan ke atas ikan yang telah siap digoreng tadi.


* FHA Selemak Santan

Saturday, 18 March 2017

SAMBAL UDANG 'DAUN LIMAU' ... Sedap ! Mesti Cuba !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Lauk untuk makan tengahhari ini SAMBAL UDANG 'DAUN LIMAU'
Masak pon tak banyak dalam 7 ekor udang yang bersaiz sederhana besar

Tak boleh makan banyak, sebab dah perasan sebelum ini kalau terlebih kepala jadi migrain
Makan-makan juga.
Kesihatan kena utamakan..
Betul tak !


Kalau nak tengok VIDEO penyediaan sambal ini boleh lah gendeng-gendeng instagram 'fhaselemaksantan'


Jom... kita lihat resepi


Bahan A (diperap 1/2 jam)
7 ekor udang bersaiz besar
sedikit kunyit serbuk
sedikit garam

Bahan B (ditumbuk secara berasingan)
5 ulas bawang putih
4 biji bawang besar & sedikit belacan

Bahan C (dikisar halus)
1 biji cili hidup merah
12 biji cili kering (saya masukkan sedikit sahaja sebab saya menggunakan cili 'Super Hot')
sedikit air

Bahan D
Minyak untuk menumis
1/3 ketul gula melaka
sedikit garam
2 tangkai daun limau purut/ 4 keping (disiat-siat)

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga benar-benar garing.
2. Masukkan bawang besar dan terus menggoreng sehingga bawang bukan sahaja layu tetapi kecut seakan hampir garing.
3. Masukkan bahan C, kacau-kacau seketika dan terus masukkan gula melaka dan sedikit garam.
4. Masak dengan api yang kecil sehingga terbit minyak dan sambal hampir kering. Pastikan sambal dikacau selalu untuk mengelakkan ia hangit atau berkerak.
Masak dengan api kecil menjadikan sambal lebih sedap !!!

5. Dalam kuali yang berasingan goreng udang sehingga 3/4 masak. Angkat dan toskan minyak nya.
Elakkan terlalu garing kerana isi udang akan menjadi liat.
6. Apabila sambal telah hampir kering, masukan udang dan daun limau purut. Ratakan sebentar dan boleh diangkat untuk dihidangkan.

* FHA Selemak Santan

Friday, 17 March 2017

CARA XXL BERLAUK ... garing diluar lembut didalam !!!


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Salam Jumaat


Semalam masak kuih cara sebaga minum petang
Lama dah mengidam nak makan
Teringat-ingat ke enakkan kuih cara ini dengan kulit diluar yang ranggup dan isi nya lembut penuh dengan hirisan daging dan aroma daun sup yang pernah saya buat tak lama dulu di sini ....CARA BERLAUK DAGING garing diluar.. lembut didalam !!!

Memang dah jadi kebiasaan kalau masak inti untuk kuih cara saya akan masukkan 100 % daging. 
Tak sedap kalau ditambahkan ubi  atau apa-apa yang sewaktu dengan nya ....

Jomm...

* Kalau rajin.. jengah-jengah lah instagram saya 'fhaselemaksantan' untuk intai VIDEO penyediaan kuih cara ini .....


Bahan A (Adunan Tepung)
(*Campur semua dalam blender dan mesin )
1 cawan tepung gandum
1.7 cawan air biasa (lebih sedikit dari 1 1/2 cawan)
3 sudu besar santan pekat (saya guna santan kotak saja)
3 sudu besar minyak masak (Untuk melembutkan)
1 biji telur ayam
sedikit garam
sedikit kunyit atau pewarna kuning

Bahan B1
1 sudu besar minyak utk menumis
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 tangkai daun kari (dihiris nipis)
1 keping kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Bahan B2
3/4 paket rempah kari Daging dibancuh dengan sedikit air (dijadikan pes)
300 gram Daging (dipotong kecil)
1 camca kecil lada hitam/putih (ditumbuk halus)
1/2 kiub Daging lembu 'Knor'
sedikit garam

Bahan B3
2 biji bawang besar (dipotong kuib)
1/2 mangkuk kecil hirisan daun sup

Bahan B4 (Pelengkap Rasa)
Cili Merah
Daun Sup

Cara-Cara Memasak Inti:-
1. Panas minyak dalam kuali dan tumis bahan B1 sehingga kekuningan.
2. Masukkan bahan B2. Masak sehingga daging empuk dan kuah sedikit menjadi pekat.
3. Akhir sekali masukkan bahan B3, ratakan dan terus padamkan api.

Cara-Cara Memasak Kuih Cara:-
1. Panaskan acuan Kuih Cara.
2. Leserkan minyak pada acuan. Pastikan ada sedikit minyak dalam acuan dalam 1 camca kecil. Ini adalah bertujuan untuk menggaring dan meranggupkan kuih cara nanti.
3. Masukkan adunan tepung 2/3 acuan. Tutup dengan tudung periuk sekejap <> 1-2 minit supaya tepung 1/3 masak. (TIPS: Cara ini menjadikan inti LEBIH TERASA SEDAP kerana inti tidak tenggelam dalam badan kuih cara)
4. Masukkan inti  dan taburkan cili potong dan daun sup diatas nya.
* Kalau nak cili dan daun sup nampak fresh, tunggu sehingga kuih ini masak dahulu ia-itu selepas langkah ke  baru ia di taburkan.

5. Tutup semula dengan tudung periuk. Tunggu sehingga masak. Biarkan lama sedikit supaya ia garing.

* Pastikan masak dengan api yang 'amat perlahan' supaya tepung masak sempurna didalam dan amat garing diluar.  
* FHA Selemak Santan

Wednesday, 15 March 2017

NASI GORENG MENYOROK ... pagi


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Pagi tadi menyorok dengan nasi goreng yang serba simple dan mudah.


Jangan salah sangka pula...
Bukan nya saya bawa lari nasi goreng dan sorokkan dari sapa-sapa pon
heheh....!

Tapi ....
'MENYOROK' disini yang membawa maksud alas perut yang ala-kadar
Supaya perut tak masuk angin terutama diwaktu pagi.
Ada juga 'MENYOROK Petang .....

Jadi apa yang ada didapur main campak-campak saja asal boleh dimakan.
Istilah ini kebiasaan nya diguna oleh orang utara terutama orang lama..

Orang sebelah selatan dan timur tak pasti menggunakan istlah yang sama.

Jomm...




Bahan A
sedikit minyak 'goreng ayam'
3 ulas bawang putih (dicincang)
1 biji bawang besar (dihiris tebal)
1 tangkai daun kari
1 paket perencah nasi goreng/sayur goreng
1/2 biji cili capcicum hijau
1/2 biji cili capcicum merah
1/2 biji cili capcicum kuning
1 camca besar sos tiram
Kicap masin kipas udang
1 mangkuk nasi
1 biji telur
sedikit hirisan daun sup
sedikit bawang goreng

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga bertukar keperangan.
2. Masukkan bawang besar dan goreng sehingga layu.
3. Masukkan daun kari dan goreng seketika sehingga terbit aroma.
4. Masukkan perencah dan goreng sehingga sedikit garing terus  masukkan capcicum.
5. Masukkan sos tiram, kicap masin dan gaul sebati.
6. Masukkan nasi putih dan ratakan semua nya,
7. Ketepikan nasi dan pecahkan telur. Biarkan telur sedikit membeku baru digaul denga nasi
8. Sebelum angkat, tabur dengan daun sup dan sedikit bawang goreng.
9. Ratakan dan boleh diangkat untuk dihidangkan.

* FHA Selemak Santan

Tuesday, 14 March 2017

SUP TULANG SPECIAL ... Pekat, SEDAP dan terus terpikat !!!


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

3 hari tak keudara terasa rindu sangat dengan blog kesayangan ini.
Bukan nya apa,
Sibuk sedikit,
Tengah semangat 'explore sesuatu yang baru'

Mungkin ada yang telah dan lebih arif
Tapi bagi saya, ini sesuatu yang baru
Maklum dulu tak bersekempatan walaupon kerjaya saya sebelum ini sepenuh masa mengurus pembinaan sistem aplikasi pengkomputeran.

Ibarat doktor pergigian dan perubatan biasa
Walaupon kedua-dua nya berjawatan doktor tetapi bidang berbeza-beza.

Berbalik kepada bidang fotography, ia memang amat luas
Masih banyak yang perlu di timba dan digali.
Walau bagaimana pon cuba mempelbagaikan untuk mencari ilmu yang baru

Jomm... kalau sudi boleh singgah di instagram saya 'fhaselemaksantan' untuk mengaccess VIDEO masa-memasak saya yang simple-dimple....

Perancangan untuk attachkan ia dalam blog memang ada tetapi saya perlu berhati-hati
Pernah terjadi, bila saya link VIDEO luar menyebabkan blog saya sukar diaccess.

Jadi saya perlu study dulu bagaimana untuk attachkan ia dengan selamat.

Jom hari ini saya sediakan SUP TULANG SPECIAL ... Pekat, SEDAP dan terus terpikat  !!!
Sedap makan dengan roti bakar dan juga nasi.


Bahan A
400 gram tulang lembu

Bahan B
sedikit minyak untuk menumis
1 labu bawang putih (~12 ulas) (dihiris nipis/dicincang)
1 inci halia (dihiris tebal)
2 kuntm bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga

Bahan C
2 biji bawang besar (dihiris sederhana tebal)
1 camca besar rempah sup
1 camca kecil lada hitam (ditumbuk)
1 camca kecil lada putih (ditumbuk)
2 batang serai (diketuk lebam)

Bahan D
Air secukup nya sebagai kuah
1 helai daun pandan (dikoyak dan disimpul)

Bahan E
1 batang lobak merah (dipotong tebal)
2 biji ubi kentang (dibelah 4)
1 biji tomato (dibelah 2)
8 biji cili padi hijau (dibiar sebiji sebiji)
8 biji cili padi merah  (dibiar sebiji sebiji)
1/2 kiub pati lembu
sedikit garam

Bahan F
1 mangkuk kecil hirisan daun sup
1 mangkuk kecil hirisan daun bawang
1 mangkuk kecil bawang goreng

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan B sehingga bawang putih bertukar keperangan.
2. Masukkan bawang besar dan goreng sehingga layu.
3. Masukkan bahan C yang lain dan goreng sehingga hilang bau rempah. * Boleh tambah sedikit air jika ia kering.
4. Masukkan air, daun pandan dan tulang. Rebus sehingga daging pada tulang empok.
* Tambahkan air jika kuah mula susut dan daging masih liat.
5. Apabila daging sudah empuk, terus tambahkan air lagi jika berkurangan dan masukkan bahan E.
Masak sehingga ubi kentang empuk.
6. 5 minit sebelum angkat, taburkan dengan separuh bahan F.

* Tabur lagi dengan bahan F sebelum makan.

* FHA Selemak Santan

Friday, 10 March 2017

TEMPE RANGGUP KICAP MANIS ... Memang sedap !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Memang dah lama teringin nak berlaukkan tempe ala-ala Ili Mangkuk Tingkat dalam penyediaan TERUNG GORENG KICAP MANIS.

Maka akhir nya terjadilah TEMPE RANGGUP KICAP MANIS  ini !!!!

Rencah utama nya hanya lah Kicap Manis dan Bawang Putih.
Kalau nak pedas kita boleh masukkan hirisan Cili Padi atau Cili Merah.
Untuk lebih menyelerakan saya tambahkan beberapa ekor udang segar.
Dan beberapa biji bawang besar dan Cili hijau untuk nampak lebih-lebih dan lebih menarik.

Jomm ....


Bahan A (perap 1/2 jam)
2 keping tempe (dipotong kiub kecil)
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam

Bahan B
Sedikit minyak untuk menggoreng
12 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 camca teh lada hitam (ditumbuk halus)
1 mangkuk udang segar bersaiz sederhana (dibuang kulit)
1/3 keping gula melaka (di pecah-pecahkan)
Kicap Manis Kipas Udang

Bahan C
1 biji cili merah (dihiris menyerong)
1 biji cili hijau (dihiris menyerong)
10 biji cili padi (dihiris menyerong)
2 biji bawang besar (dibelah 8)

* Saya tak menggunakan garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng tempe sehingga benar-benar garing. Angkat dan toskan minyak nya.
2. Kurangkan minyak (jika berlebihan) dan tumis bawang putih sehingga bertukar keperangan.
3. Masukkan bahan B yang lain dan goreng sehingga udang 3/4 masak.
4. Masukkan tempe dan semua bahan C, ratakan dan siap boleh angkat untuk dihidangkan.

Simple kan....
Tapi alhamdulillah cepat saja habis semagkuk !!!

* FHA Selemak Santan

Thursday, 9 March 2017

KELI LOMAK NOGORI ... Mudah dan Sedap !


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Masakan Lemak Cili Api memang tak jemu bagi saya sekeluarga selain masakan kari.
Bila dah tak ada idea nak masak, masak lemak atau kari selalu menjadi pilihan.

Sebenar nya masak lemak ini ada beberapa versi
Versi tanpa bawang mahu pon ber'bawang, masing-masing ada ke enakkan nya tersendiri.
Versi tumis juga versi 'Sekali Naik' tetap sedap !

Jika versi ber'bawang, seelok nya ia ditumbuk dari dikisar

Masak lemak Cili Padi hari ini memang amat mudah disediakan.
Tanpa bawang ... resepi asli orang Negeri Sembilan.
Dan cara 'Sekali Naik'  ia-itu memasukkan kesemua bahan dalam periuk dan terus hidupkan api.
Jangan risau walau pon cara penyediaan nya amat mudah tetapi rasa nya tetap sedap.
Boleh habis berpinggan-pinggan juga lah nasi hari ini !!!

Jom....

Bahan A
2 ekor ikan Keli yang bersaiz besar (dipotong 4 bahagian setiap satu)

Bahan B (diblend halus)
20 biji cili padi hijau
1 inci kunyit hidup
sedikit air

Bahan C
1/2 mangkuk kecil santan pekat (saya guna santan kotak 'KARA')
2  mangkuk air
2 batang serai (diketuk lebam)
2 inci lengkuas (diketuk lebam)
1 inci halia (dihiris)
1/3 kiub pati Ikan Bilis
sedikit garam

Bahan D
1 helai daun kunyit (dihiris lebar)
3 helai daun limau purut (6 keping. Disiat-siat)


Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan semua bahan B dan C didalam periuk dan kacau sebati.
2. Masukkan ikan dan terus hidupkan api. Pastikan api kecil digunakan untuk mengelakkan kuah mengelegak dan santan pecah minyak.
3. Apabila kuah nampak mula mengelegak baru dimasukkan bahan D dan biarkan ia mendidih selama 5 minit secara perlahan sebelum diangkat untuk dihidangkan.

* Elakkan dari mengacau/mengodak kuah dengan sudu/senduk.
* Untuk meratakan ikan dalam kuah, seelok nya goyangkan saja periuk mengikut putaran jam beberapa kali.

* FHA Selemak Santan

Tuesday, 7 March 2017

CUCUR UDANG MAMAK PENANG ... Sarapan pagi yang sedap


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Hari ini nak share resepi CUCUR UDANG MAMAK PENANG bersama KUAH PASEMBOR.
Saya memang tak sediakan bahan lain, cuma cucur dan kuah sahaja.
Memang nak makan sebegini pon.
Ringkas dan sedap !!

Resepi cucur ni saya kongsi dari FB Mamak Haji disini CUCUR UDANG MAMAK PENANG.
Tetapi saya olah sedikit cara saya.
Dan Kuah pon dari FB Mamak Haji yang saya telah kongsikan dahulu disini PASEMBOR MAMAK HAJI.

Terima Kasih kepada Mamak Haji yang sudi berkongsi dengan kita semua ...

Jomm....


Bahan A
2 cawan tepung gandum
anggaran 1 cawan air
1 camca besar udang kering 'kepal/geragau' (dikisar sehingga halus dengan sedikit air)

Bahan B
1/2 camca teh Yis kering (*Mauripan).
1/2 camca teh gula pasir
sedikit air

Bahan C
1 mangkuk kecil udang kertas kecil (dibuang kulit) menggantikan udang dibawah *
1 mangkuk kecil taugeh
1/2 mangkuk kecil hirisan daun kucai(dipotong 1")
1 biji bawang besar(dibelah 4 dan dihiris sederhana tebal).
3 biji cili padi merah (dihiris nipis) * Saya tambah
Pewarna Kuning atau serbuk kunyit
Sedikit garam

* Bahan ini tak masukkan kerana udang saya campurkan sekali dalam cucur
Sedikit udang sederhana besar untuk diletak atas cucur
1 camca besar tepung sebagai gam
sedikit air

Cara-Cara Menyediakan nya
1.Masukkan tepung dalam sebuah bekas (perlu menampung tepung yang akan naik dua kali).
2.Masukan Yis kering dan gula pasir ke dalam sedikit air dan dibiarkan 10 minit. Kacau rata yis supaya ia larut. Kemudian masukan kedalam tepung dan kacau rata.
3.Masukan udang kering yang telah dikisar dan air sedikit-sedikit kedalam adunan tepung. Adunkan semua bahan sehingga sebati.Tentukan adunan tidak terlalu cair. Sesuaikan kelikatan adunan tepung.
4.Apabila selesai tutup adunan tepung itu dan biarkan selama 1 jam untuk tepung itu bangkit.
5.Selepas sejam masukan semua bahan C dan aduk rata. Adunan sedia untuk digoreng.

6.Panaskan minyak dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas untuk mengelakkan cucur menyerap minyak. Tapi jangan pula sampai berasap.
7.Dengan menggunakan tangan kaup sejemput dan masukkan kedalam minyak, ulang sehingga 3/4 penuh kuali. Jangan terlalu penuh kerana akan mengakibatkan suhu minyak menurun dengan cepat.
8.Goreng sehingga kekuningan dan boleh diangkat dan tos atas tisu serap minyak.


Bahan A
300 g ubi keledek berwarna oren 
60 g udang kertas halus
60g kacang tanah. (Tujuan kita masukan kacang untuk dapat bau haruman dan lemak kuah)
8 biji cili kering
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
2 cawan air
3 sudu besar gula putih
1/2 ketul gula melaka 
1 sudu besar asam jawa dan perahkan dengan 1/2 cawan air (saya lebihkan sedikit. Kemasaman apabila diblend dengan kemanisan kuah adalah lebih sedap)
5 keping biskut merry
Sedikit garam
Sedikit Pewarna oren merah (jika menggunakan ubi putih)

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Ubi keledek dibuang kulit, direbus sehingga lembut dan dilenyek ketika ia masih dalam panas-panas lagi. Boleh juga dikisar dengan menggunakan air rebusan ubi.

2. Udang dibiarkan kulit bersama kepala nya. Basuh bersih-bersih, panaskan sedikit minyak dan goreng ia sehingga sehingga garing untuk lebih beraroma.
3. Kacang Tanah digoreng kering atau dengan menggunakan sedikit minyak. Pastikan jangan sampai hitam. Kemudian asingkan sedikit kacang anggaran 1/4 bahagian.
4. Goreng Cili kering dengan minyak lebihan gorengan kacang sehingga ranggup tetapi jangan terlalu hitam.
5. Bawang putih dan bawang merah digoreng layu.
6. Satukan udang, 3/4 bhg kacang tanah, cili kering, bawang dan kisar sehingga halus. Baki 1/4 kacang kita masukkan masa terakhir kisaran dan kisar SEKALI saja supaya ia sedikit kasar.

7. Masukkan semua bahan yang telah dikisar tadi bersama keledek ke dalam periok. Masukkan air dan masak sehingga mendidih.
8. Apabila kuah sudah mendidih kecilkan api, masukkan air asam jawa, dan gula.
9. Rendam biskut merry,  lenyekan ia dan masukkan dalam kuah yang sedang reneh.
10. Masukkan beberapa titis pewarna jika warna kuah kurang 'oren' dan perasakan dengan garam.

Jangan lupa sentiasa kacau kuah supaya tak hangus dibawah. Ingat gula boleh terkumpul dibawah periok dan hanguskan masakan bila dipanaskan.

* FHA Selemak Santan

BIHUN GORENG YUNAN ... Sedap dan Memikat Selera !!!


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...

Hari ini saya sediakan BIHUN GORENG YUNAN sebagai sarapan pagi
Plan asal nak masak untuk minum petang hari sebelum nya
Tapi terpaksa ditunda ke hari ini

Bihun ini ada iras-iras bihun goreng Cina tetapi sedikit kelainan dari segi rasa.
Dah nama pon Yunan, tentu penggunaan bawang putih menjadi keutamaan dalam masakan ini
Video penyediaan bihun ini boleh di intai di Instagram 'fhaselemaksantan'...ya

Resepi ini untuk 2 orang makan
Tapi bila dah rasa memang tak cukup !!!
Sepatut nya saya buat lebih tadi
heheh .......

Jomm..


Untuk 2 orang makan

Bahan A
1/4 paket bihun (direndam 1/2 jam dan ditoskan air nya)
1/2 mangkuk besar taugeh

Bahan B
Sedikit minyak untuk menggoreng
12  ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang besar (dibelah 4 dan dihiris tebal)
2 keping cendawan telinga gajah (direndam 1/2 jam atau lebih dalam air panas mendidih supaya kembang. Kemudian hiris sederhana tebal)
3/4 mangkuk udang kertas kecil
1 mangkuk kecil sayur campur (karet & Kacang Peas)
1 mangkuk kecil hirisan kubis
1 camca kecil lada hitam (ditumbuk)
1 camca kecil lada putih (ditumbuk)
Sedikit air (anggaran 1 mangkuk kecil)
1/3 kiub pati ikan bilis
sedikit garam
2 biji telur ayam
Minyak Bijan

Bahan C
Cili Padi
Daun Bawang
Bawang Goreng
Limau nipis


Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng bawang putih sehingga kekuningan, angkat dan toskan minyak nya.
2. Dengan menggunakan minyak goreng bawang putih, tumis bawang besar sehingga layu.
3. Masukkan cendawan, udang dan sayur campur. Goreng sekejap.
4. Masukkan lada hitam/putih, garam, pati ikan bilis, sayur kubis dan sedikit air.
6. Bila kuah mendidih masukkan bihun dan ratakan 'ala-kadar saja' (untuk mengelakkan bihun putus). Tutup tudung kuali dan perlahan kan api. Supaya bihun masak sempurna dengan wap yang terperangkap.
7. Dengan menggunakan 2 garfu (tips mengelakkan  bihun patah dan hancur) ratakan bihun sekali lagi.
8. Tolak bihun ke tepi kuali kemudian pecah kan telur dan kacau telur hingga mengeras.
9. Masukkan taugeh dan renjis dengan minyak bijan. Kemudian baru ratakan semua  sekali lagi mengunakan garfu.
10.  Tabur dengan bahan C dan bawang putih yang telah di goreng tadi.

* FHA Selemak Santan