tag:blogger.com,1999:blog-5037503851254346620.post2429784279541201258..comments2024-01-29T02:10:28.242+08:00Comments on FHA Selemak Santan: ACAR LIMAU Pembuka Selera BersahurFaudziyah Haji Ariffinhttp://www.blogger.com/profile/13234085228719605319noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-5037503851254346620.post-50242565424357031962018-02-15T13:28:36.637+08:002018-02-15T13:28:36.637+08:00Salam Hayati. Boleh juga kalau nak mesin kurma tu....Salam Hayati. Boleh juga kalau nak mesin kurma tu. Ikut kreativiti masing masing. Tapi yang penting jangan di masukkan air untuk memastikan acar tahan lama.<br />Kalau nak jemur bawang boleh juga, jadi skip kan proses celur tu.Faudziyah Haji Ariffinhttps://www.blogger.com/profile/13234085228719605319noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5037503851254346620.post-80070740579907860352018-02-14T12:05:16.722+08:002018-02-14T12:05:16.722+08:00Mak saya mesin buah kurma utk pekatkan kuah acar n...Mak saya mesin buah kurma utk pekatkan kuah acar n tambah manis natural. Bwg putih n bwg merah digaul garam n jemur setgh hari utk kurangkan air.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/14374041354455997180noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5037503851254346620.post-23462506250671523572016-04-03T02:12:45.282+08:002016-04-03T02:12:45.282+08:00W'Salam.
Kalau kita nak buat limau jeruk send...W'Salam. <br />Kalau kita nak buat limau jeruk sendiri...Limau(sebiji-sebiji) dibasuh bersih-bersih dahulu, kemudiannya direbus sekejap supaya ia lembut. Seterusnya campurkan dgn cuka makan dan disimpan beberapa bulan dlm bekas bertutup.<br />Jangan di belah limau itu kerana jus nya akan larut dalam air jeruk dah jadi tak sedap.<br /><br />Semasa nak masak, limau ini akan dibelah 6 (bergantung kpd saiz) dan terus dimasukkan kedalam periuk bersama buah-buahan yang lain. (Tak perlu dibasuhlagi)<br />Juga jangan dikeluarkan jus nya. Kerana jus dan limau ini yang akan menjadikan acar kita lebih sedapFaudziyah Haji Ariffinhttps://www.blogger.com/profile/13234085228719605319noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5037503851254346620.post-22659591910707803512016-04-03T02:11:52.287+08:002016-04-03T02:11:52.287+08:00W'Salam.
Kalau kita nak buat limau jeruk send...W'Salam. <br />Kalau kita nak buat limau jeruk sendiri...Limau(sebiji-sebiji) dibasuh bersih-bersih dahulu, kemudiannya direbus sekejap supaya ia lembut. Seterusnya campurkan dgn cuka makan dan disimpan beberapa bulan dlm bekas bertutup.<br />Jangan di belah limau itu kerana jus nya akan larut dalam air jeruk dah jadi tak sedap.<br /><br />Semasa nak masak, limau ini akan dibelah 6 (bergantung kpd saiz) dan terus dimasukkan kedalam periuk bersama buah-buahan yang lain. (Tak perlu dibasuhlagi)<br />Juga jangan dikeluarkan jus nya. Kerana jus dan limau ini yang akan menjadikan acar kita lebih sedapFaudziyah Haji Ariffinhttps://www.blogger.com/profile/13234085228719605319noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5037503851254346620.post-60474448484285187012016-02-23T10:27:04.062+08:002016-02-23T10:27:04.062+08:00salam nk tya,air limau 2 perlu buang ke utk buat j...salam nk tya,air limau 2 perlu buang ke utk buat jeruk?ke lps potong trs boleh jeruk?Norhttps://www.blogger.com/profile/02720299601605238692noreply@blogger.com