Thursday 28 March 2013

MEE SUP TULANG

 
 
 
Assalamualaikum semua !!! Hari ni layan 'Mee Sup Tulang Lembu' sebagai menu tengahari ... Skip rice for today hehehe...

Jom kita semak RESEPI .....

BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis
3 Kuntum Bunga Lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 batang kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
5 ulas bawang putih (dicincang halus atau ditumbuk)
sedikit halia (hihiris nipis memanjang)

BAHAN B
1 kilo Tulang lembu
Air sebagai kuah

BAHAN C
4 batang Daun Sup (dihiris sederhana tebal)
1 biji bawang besar (dibelah 8)
1 kiub Lembu KNOR
sedikit garam

BAHAN D
1 kati Mee kuning (dicelur sedikit dan diletakkan sedikit minyak selepas diangkat untuk mengelakkan mee melekat antara satu sama lain)
1/2 kati taugeh
3 biji Tomato biji
Fish cake
Limau Kasturi
Daun Sup
Daun Bawang
Cili merah/cili padi
Bawang Goreng

Cara-Cara Memasak Kuah:-
1. Panaskan minyak didalam kuali dan tumis bahan A. Goreng sehingga bawang benar-benar garing.
2. Masukkan bahan B dan rebus sehingga daging lembut atau alihkan ke pressure cooker dan masak selama 1 jam (set time dari ia mula mendidih).
3. Masukkan bahan C dan masak lagi ~ 5 minit dan bolehlah diangkat.

* Selamat menjamu selera .....
 
 
 
 
 










1 comment: