Assalamualaikum semua.
Post saya hari ini adalah menu yang serba ringkas iaitu Sup Ikan Merah.
Jom kita semak RESEPI.....
BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis
2 ulas bawang besar atau 10 ulas bawang kecil (ditumbuk)
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
BAHAN B
6 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
sedikit halia (di hiris halus)
BAHAN C
anggaran 5-6 gelas air untuk dijadikan kuah
1 kiub ikan bilis KNOR
sedikit garam
BAHAN D
1 ekor Ikan merah
BAHAN E
3 tangkai daun Ketumbar
2 tangkai daun Sup
6 biji cili padi
2 batang Saderi
Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam periuk.
2. Tumis bahan A dan B dan goreng sehingga bawang menjadi keperangan.
3. Masukkan bahan C dan masak sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan bahan D, perlahan kan api dan masak sehingga kuah mendidih semula.
5. Akhir sekali sebelum angkat, masukkan bahan E.
* Selamat menjamu selera...
No comments:
Post a Comment