Friday, 26 April 2013

KUZI DAGING


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua...

Tengahari ini masak apa  ya ???.
Ktung, ktang, ktung, ktang haaaa.............. siap dah 'KUZI DAGING' .
Hari ni cuba ubah selera, dah selalu sangat masak gulai tu.

OK memang amat sedap. Ada bauan daun ketumbar ditambah pula dengan aroma cili hijau, dan hujung-hujungnya ada rasa manis-manis buah kismis. Amat menyelerakan, lagi lagi makan dengan nasi panas-panas berulamkan cili padi kampong. Jadi hari ni saya kena masak nasi lebih sikit.

Jom kita semak RESEPI .....

BAHAN A
2 sudu besar minyak sapi GEE BLEND
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
2 tangkai daun kari
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang 
2 biji buah pelaga

BAHAN B
2 sudu besar penuh rempah Kuzi
4 biji tomato (dibelah 4)
1/2 kilo daging (dipotong besar)
Air <> 4 cawan air (boleh dikurangkan jika guna daging 'Batang Pinang')

BAHAN C
Santan dari 1/2 biji kelapa
2 biji ubi kentang (dibelah 2)
sedikit garam

BAHAN D
2 biji tomato (dibelah 2)
2 tangkai daun ketumbar
2 biji cili hijau
1 biji bawang besar (dibelah 4)

BAHAN E
sedikit minyak masak
3 sudu besar kismis

Cara-Cara Memasak :-
1. Panaskan minyak sapi GHEE BLEND didalam kuali.
2. Tumis bahan A dan goreng sehingga bawang keperangan.
3. Masukkan bahan B dan masak sehingga daging lembut dan terbit sedikit minyak.
4. Masukkan bahan C dan masak seketika sehingga kuah pekat semula.
5. Masukkan bahan D.

6. Dalam kuali yang lain, panaskan minyak dan goreng kismis <> 1 minit. (bahan E)
7. Masukkan kismis bersama minyak kedalam masakan (item 6) di atas.
8. Siap.

* Selamat menjamu selera .....

No comments:

Post a Comment