Saturday 4 May 2013

CURRY IKAN KETUKA


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...

Biasa makan Ikan Ketuka ?
Ia adalah salah satu spesies ikan yang mirip seakan ikan pari, tetapi saiz nya agak kecil dan tulang nya lebih lembut dari ikan pari.

Boleh dimasak asam pedas atau dibakar dan dicicah dengan air asam atau sambal belacan. Emmmm... rasanya memang tersangat-sangat sedap, boleh tambah 2,3 pinggan nasi ni...

Tapi hari ni saya masak kari... orang penang katakan...ahaks...

Jom kita semak RESEPI .....

BAHAN A (Bahan Tumis)
sedikit minyak untuk menumis
3 tangkai daun kari
6 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang besar (ditumbuk)
1 sudu besar halba campur

BAHAN B (Bahan Rempah)
1 biji bawang besar (ditumbuk)
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk)
4 sudu besar (penuh/bun-bun) Rempah serbuk Kari ikan Babas
sedikit garam
60 gram asam jawa + air dan di perah 3 kali akan di campur kedalam bahan rempah diatas 


BAHAN C
3 ekor Ikan Ketuka (dipotong 4 setiap ekor)
2 cawan air sebagai kuah (menggantikan santan)

Bahan D (menjadikan kari lebih sedap dan menyelerakan)

10-15 Kacang Bendi
1 biji tomato biji di belah 2
5 helai daun bawang di kerat panjang
2 biji cili hijau besar dibelah 2 dan di buang biji

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis Bahan A. Sentiasa dikacau supaya bawang tidak hangit dan masak sehingga kekuningan.
2. Masukkan bahan B yang telah di adun dan besarkan api.
3. Apabila tumisan mendidih <> 5 minit, kecilkan api sedikit dan biarkan rempah masak sehingga terbit minyak yang banyak. * Setiap 5 minit pastikan ia dikacau supaya tidak hangit dan berkerak .
4. Masukkan 2 cawan air dan kacau supaya rempah sebati dengan air. Dan terus masukkan Ikan, bahan D dan kecilkan api.
5. Biar gulai masak perlahan-lahan sehingga mendidih kembali dan diangkat.


* Selamat menjamu selera ....



No comments:

Post a Comment