Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua !!!
Suspen ! Suspen ! Suspen!
Sebenarnya peria goreng aja heheheh....
'MOMORDICA CHARANTIA' adalah nama scientific untuk peria.
Sedap Sangat-sangat !!! RANGGUP di bahagian luar tetapi LEMBUT di bahagian dalam. Rasa pahit dah tak terasa / tenggelam dek kerangupan dan keenakkan perencah.
BESTssssssss sangat-sangat. Lagi-lagi kalau makan panas-panas selepas diangkat dari kuali... Lebih sedap dari Goreng pisang panas.
Resepi kali ini dibuat sedikit kelainan dimana ditambah hirisan daun kari untuk menaikkan aroma.
Jom kita semak RESEPI .....
1 biji Peria - Potong bulat dan di buang biji nya
... Campur semua (Kecairan adunan saperti untuk goreng Pisang.. Pekat)
1 cawan Tepung Beras
Air Kapur 1 sudu makan (Air saja ya.. bukan kapur nya)
2 biji telur
1 sudu teh Jintan Manis (Tumbuk halus)
1 sudu teh Jintan Putih (Tumbuk halus)
1 sudu teh Lada Hitam/Putih (Tumbuk Halus)
1 kiub Ikan bilis KNOR
3 tangkai daun Kari (dihiris nipis-nipis dan halus)
Garam
Sedikit kunyit
Sedikit air
Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara Memasak:-
Garam
Sedikit kunyit
Sedikit air
Minyak untuk menggoreng
Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak
2. Celupkan peria kedalam adunan dan goreng.
3. Pastikan adunan kekuningan dan garing sebelum di angkat.
* Selamat menjamu selera .....
2. Celupkan peria kedalam adunan dan goreng.
3. Pastikan adunan kekuningan dan garing sebelum di angkat.
No comments:
Post a Comment