Assalamualaikum dan selamat berpuasa semua....
Dah beberapa hari saya tidak bersiaran kerana sedikit sibuk, tetapi masak tetap masak .....
Hari ni nak kongsi resepi berbuka yang bagi saya cukup wangi semerbak dengan aroma minyak Sapi tetapi resepi nya amat mudah sekali. Jika ada 'kari yang diperangat kering' memang amat sesuai dipadankan dengan tempek ini.
Untuk berbuka ni tak perlu buat banyak, cukup seorang sekeping saja.
Jom kita semak resepi...
BAHAN A
1 cawan tepung gandum
3 camca besar minyak masak
1 camca teh garam halus
1 biji bawang besar (dibelah 4 dan dihiris nipis)
Sedikit air.BAHAN B
Sedikit minyak Sapi 'Ghee Blend'
Cara-Cara Memasak:-
1. Satukan semua bahan A dalam bekas dan digaul rata. Kepekatan bancuhan adalah saperti cucur bawang atau lembut lagi pon boleh
2. Panaskan kuali atau non stick pan. (Saya guna non stic pan yang paling kecil saiz nya)
3. Masukkan 1/2 camca teh minyak sapi
4. Kemudian masukkan 1 sudu bancuhan tepung dan ratakan pada dasar kuali.
5. Pastikan bahagian bawah telah masak dan sedikit garing baru lah dibalikkan dan letakkan sedikit lagi minyak sapi pada bahagian bawah tempek itu.
* Selamat berbuka puasa .....
salam kenal fha..nmpk mmg menyelerakan, nak2 pulak cicah ngn kari tu...perghhh
ReplyDeletew'salam... salam persahabatan dari saya. Kalau kena kari perangat.. emm.. sedap kan Liza!
ReplyDelete