Monday, 5 August 2013

GULAI TULANG BETIK MUDA


Assalamualaikum dan Salam Ramadhan...

Posting menu berbuka untuk kali ini... Gulai Tulang yang disulam dengan Buah Betik Muda. Pernah makan buah betik yang di buat gulai ? Kalau belum pernah, cuba lah, amat sedap tapi mesti betik Muda tau....... bukan betik yang 1/2 atau masak sepenuhnya.

Jom kita semak resepi.

BAHAN A
3/4 cawan Minyak Masak

2 kuntum Bunga Lawang
3 kuntum Bunga Cengkih
3 biji Buah Pelaga
3 batang Kulit Kayu Manis
3 tangkai Daun Kari
Halia di hiris nipis memanjang
8 ulas Bawang Putih (ditumbuk)
1 biji Bawang Besar (ditumbuk)

BAHAN B (Campur semua sekali)
1 kilo tulang lembu
1 sudu besar kerisik
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk)
2 paket Serbuk Kari Ayam Babas + 1 mangkuk air
2 asam keping

BAHAN C
1 mangkuk Santan Cair
1 biji betik muda (dibuang kulit dan dibelah mengikut saiz kesukaan)
Garam

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak didalam periuk .
2. Tumis bahan A dan goreng sehingga bertukar keperangan dan berbau harum.
3. Masukkan Bahan B dan masak sehingga terbit minyak yang banyak dan daging empok. Sentiasa dikacau supaya tidak hangit dan berkerak.
4. Masukkan bahan C dan kecilkan api. Biarkan kari masak perlahan-lahan dan betik masak sempurna dan lembut.
5. Siap dan boleh di hidangkan

* Selamat menjamu selera ...



No comments:

Post a Comment