Assalamualaikum , salam hujung minggu...
Hari ni saya masak simple-simple saja, Gulai Sotong Kurita, tapi rempah nya dengan rempah daging, Kebiasaan nya untuk gulai sotong selalu nya saya guna rempah Ikan.
Tapi ntah macam mana kerana nak cepat, buka peti ais, terus capai rempah daging, bila dah tumis baru perasan bukan rempah ikan tapi rempah daging, sebab haruman rempah daging berbeza dengan rempah ikan semasa kita menumis.
Tapi OK, sedap lah pula.
Jom kita semak resepi ....
BAHAN A
Minyak untuk menumis
5 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
1 sudu besar halba campur
3 tangkai daun kari
BAHAN B
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu teh jintan manis (ditumbuk halus)
1 sudu teh jintan manis (ditumbuk halus)
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk halus)
4 keping asam gelugor
1 cawan air
garam
BAHAN C
Santan dari 1/2 biji kelapa
1 kiub pati Ikan Bilis 'Knor'
BAHAN D
1 kilo sotong Kurita
7 -10 kacang buncis (dipotong serong)
5 biji cili kering
Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan A, Goreng sehingga garing dan berbau harum.
2. Masukkan bahan B, apabila mendidih, kecilkan api dan masak sehingga terbit minyak yang banyak,
3. Masukkan bahan C dan ratakan snatan dengan rempah.
4. Masukkan bahan D.
5. Apabila sotong kurita kelihatan kecut sedikit, itu menandakan dah masak, Boleh lah diangkat.
* Selamat menjamu selera ...
4 keping asam gelugor
1 cawan air
garam
BAHAN C
Santan dari 1/2 biji kelapa
1 kiub pati Ikan Bilis 'Knor'
BAHAN D
1 kilo sotong Kurita
7 -10 kacang buncis (dipotong serong)
5 biji cili kering
Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan A, Goreng sehingga garing dan berbau harum.
2. Masukkan bahan B, apabila mendidih, kecilkan api dan masak sehingga terbit minyak yang banyak,
3. Masukkan bahan C dan ratakan snatan dengan rempah.
4. Masukkan bahan D.
5. Apabila sotong kurita kelihatan kecut sedikit, itu menandakan dah masak, Boleh lah diangkat.
* Selamat menjamu selera ...
dah lama tak makan gulai sutun....sedapnya..kuahnya kaw-kaw makan ngan nasi panas...sayoq kubis jgn lupa!
ReplyDeletebetul tu ummiaisyah, makan dengan nasi panas-panas, gulai pon panas-panas... sedap yang amat.
ReplyDelete