Thursday 26 September 2013

KAMBING PANGGANG Black Pepper


Assalamualaikum semua ...

Hari ni kita layan lagi menu kambing.
Masak pon ala-ala mat Sallleh gitu... mata biruuuu


Jom kita semak resepi ...

BAHAN A (Untuk Daging)
2 keping daging kambing
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk)
1 sudu teh jintan manis (ditumbuk)
1 sudu teh rempah biji (ditumbuk)
Air untuk rebusan

Cara-cara memasak:
1. Daging direbus dengan bahan-bahan diatas sehingga empok
2. Keluarkan dari periuk dan lumurkan dengan sedikit saja garam dan sedikit minyak (jangan masin sebab sos nya nanti akan berperasa)
3. Panggang sekejap diatas api (kalau guna api arang lagi sedap)

BAHAN B (Untuk Sos nya)
1 sudu besar penuh butter
2 sudu besar tepung gandum
1 biji bawang besar (dicincang halus)
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk halus)
2 kiub pati ayam KNOR
sedikit kicap masin
Air secukupnya

Cara-cara memasak:
1. Panaskan butter didalam periuk sehingga cair.
2. Masukkan bawang besar dan goreng sehingga bawang layu
3. Masukkan tepung gandum dan kacau sehingga tepung masak atau bertukar warna. Jangan ditinggalkan untuk mengelakkan tepung hanggit.
4. Masukkan 1 cawan air dan cepat-cepat sebatikan/adun dengan pemukul telur/whisk. Jika rasa pekat boleh lah ditambah air lagi
5. Masukkan lada hitam, kiub KNOR dan sedikit kicap (sekadar mewarna kan ia saja. Jangan lebih kerana kiub ayam sudah tersedia rasa masin)
6. Masak sehingga mendidih dan boleh lah diangkat.

BAHAN C (Sampingan)
3 biji ubi kentang
(Maaf, nanti saya akan update name ubi ini.  Ubi ini bersaiz besar. Texture ubi ini amat gebu sekali. Sesuai sangat untuk dibuat fries. Sebiji macam yang dijual di KFC . Tidak sesuai kalau dimasukkan kedalam kari atau masakan kerana ia akan cepat hancur). Saya beli di TESCO.  Dibelah 6 dan digoreng seketika sudah mencukupi.
3 biji tomato segar
sedikit daun Salat

* Selamat menjamu selera ...





1 comment: