Tuesday, 3 September 2013

KETAM GORENG BER'JINTAN




Assalamualaikum dan Salam Syawal ...

Dua Tiga  kucing berlari
Mana nak sama kucing si kintan
Sedap nya menu hari ini
Ketam digoreng bersama Jintan

heheheh....Lauk Ketam kita hari ini

FHA memang suka lauk-lauk goreng berjintan ni, harum saja aroma nya......
Tak kisah lah ayam ke, sotong ke, udang ke, daging atau pon ketam.

Tapi kalau bab ketam FHA selalu kena fikir 2,3 kali
Nak makan tu mesti dengan penuh kesopanan baru boleh menikmati keenakan dan kenikmatan isi ketam tu ...takut sangat-sangat... kulit ketam tu.
Jadi masa makan tu kena bayangkan semua orang sedang memerhati kita makan... hahah...

Hari ni FHA masak sedang-sedang saja, kalau terlalu garing banyak isi yang melekat pada kulit dan tak banyak mana yang boleh kita nikmati.
Hasil nya 95 % isi dapat dikeluarkan dari kulit dengan mudah sekali.

Cara nya..
1. Masukkan sedikit air perapan ketam semasa menggoreng
2. Tutup kuali semasa menggoreng
3. Api jangan terlalu besar
4. Goreng jangan terlalu lama

Jom kita semak resepi ....

BAHAN A
3 ekor ketam yang sederhana besar
Minyak untuk menggoreng

BAHAN B
1 sudu teh Jintan Manis (ditumbuk halus)
1 sudu teh Jintan Putih (ditumbuk halus)
1 sudu teh Lada Hitam (ditumbuk halus)
serbuk kunyit
garam

BAHAN C
3 tangkai daun kari
1 biji bawang besar (dipotong bulat besar)
10 biji cili kering

Cara-Cara Memasak:-
1. Perap ketam dengan bahan B selama ~ 1/2 - 1 jam.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan ketam.
3. Goreng mengikut tips yang dinyatakan diatas.
4. Sebelum angkat, masukkan Bahan C, goreng ~ 5 lagi.
5. Siap

* Selamat menjamu selera ...

1 comment: