Assalamualaikum semua ...
Dah lama teringin nak makan mee kari, dari minggu keminggu dok tagak-tagak nak buat...
Semalam baru...berkesempatan masak untuk juadah berbuka puasa.
emmm.. masak sendiri memang puas.
Nak kuah lebih pekat ?
Nak lebih pedas... lebih kik ?
Nak lebih masam ?
Nak lebih-lebih-lebih kerang ?
Semua boleh.... ikut saja selera kita ...........mengancam
Jom kita semak resepi ...
BAHAN A
8 ulas bawang putih (dihiris nipis)
2 biji bawang besar (dihiris nipis)
1 sudu besar halba campur
2 tangkai daun kari
sedikit minyak untuk menumis
BAHAN B (dicampur semua sekali)
3 sudu besar penuh serbuk kari Ikan 'Babas'
1/2 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
4 keping asam gelugur
sedikit garam
sedikit air
BAHAN C
Santan Cair dari 1 biji kelapa
1 sudu teh perencah Maggi 'Cukup Rasa'
2 kilo kerang (direbus dan dikopek)
8 urat kacang panjang (dipotong anggaran 1 inci)
1 kati mee kuning (dicelur dengan air panas mendidih, ditapis dan diletakkan 4 sudu makan minyak masak untuk mengelakkan ia melekat)
1/2 kati taugeh
3 biji telur (direbus)
15 biji cili padi
Daun bawang
Bawang goreng
Limau nipis
Fish ball (direbus)
Fish Cake (direbus)
Tauhu (direbus)
Cara-Cara memasak kuah :-
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan A.
2. Apabila bawang telah bertukar keperang-perangan, masukkan bahan B. Masak dengan api perlahan sehingga terbit minyak yang banyak.
3. Masukkan bahan C dan teruskan sehingga kuah mendidih kembali.
* Selamat menjamu selera ...
sedapnyeee.. ya Allah.. lapo dah teman nengoknyee..
ReplyDeleteHaiiiii..Cakkk!!
done follow sini no. 113
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)
http://tengkubutang.blogspot.com/
dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/
Salam persahabatan ... i follow..
Delete