Monday, 14 October 2013

MEE CURRY ... KERANG


Assalamualaikum semua ...

Dah lama teringin nak makan mee kari, dari minggu keminggu dok tagak-tagak nak buat...
Semalam baru...berkesempatan masak untuk juadah berbuka puasa.

emmm.. masak sendiri memang puas.
Nak kuah lebih pekat ?
Nak lebih pedas... lebih kik ?
Nak lebih masam ?
Nak lebih-lebih-lebih kerang ?
Semua boleh.... ikut saja selera kita ...........mengancam

Jom kita semak resepi ...

BAHAN A
8 ulas bawang putih (dihiris nipis)
2 biji bawang besar (dihiris nipis)
1 sudu besar halba campur
2 tangkai daun kari
sedikit minyak untuk menumis

BAHAN B (dicampur semua sekali)
3 sudu besar penuh serbuk kari Ikan 'Babas'
1/2 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
4 keping asam gelugur
sedikit garam
sedikit air

BAHAN C
Santan Cair dari 1 biji kelapa
1 sudu teh perencah Maggi 'Cukup Rasa'
2 kilo kerang (direbus dan dikopek)
8 urat kacang panjang (dipotong anggaran 1 inci)

BAHAN D
1 kati mee kuning (dicelur dengan air panas mendidih, ditapis dan diletakkan 4 sudu makan minyak masak untuk mengelakkan ia melekat)
1/2 kati taugeh
3 biji telur (direbus)
15 biji cili padi
Daun bawang
Bawang goreng
Limau nipis
Fish ball (direbus)
Fish Cake (direbus)
Tauhu (direbus)

Cara-Cara memasak kuah :-
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan A.
2. Apabila bawang telah bertukar keperang-perangan, masukkan bahan B. Masak dengan api perlahan sehingga terbit minyak yang banyak.
3. Masukkan bahan C dan teruskan sehingga kuah mendidih kembali.

* Selamat menjamu selera ...

2 comments:

  1. sedapnyeee.. ya Allah.. lapo dah teman nengoknyee..

    Haiiiii..Cakkk!!
    done follow sini no. 113
    sudilah kiranya follow me back yea..
    he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

    http://tengkubutang.blogspot.com/

    dan my 2nd blog
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

    ReplyDelete