Wednesday, 9 October 2013

SUP EKOR LEMBU menghangatkan ...


Assalamualaikum...

Hari ni saya sajikan resepi Sup Ekor untuk makan tengahari...
Boleh juga sebagai menu untuk makan malam...

Sedikit kelainan.. sup ini ditambahkan dengan 2 sudu besar Sos Tiram ! resepi yang dipelajari dari seorang Tukang Masak dari sebuah gerai makan kegemaran saya.

Jom kita semak resepi ...

BAHAN A
1 1/2 kilo ekor lembu
2 biji bawang besar (dibelah 4)
10 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk)
2 inci halia (diketuk)
2 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3 kulit kayu manis
1 sup bunjut ADABI

BAHAN B
2 sudu besar sos tiram
3 biji limau kasturi atau 1 biji limau nipis
10 biji Cili padi (diketuk)
1 kiub KNOR lembu
sedikit garam
sedikit Daun sup
sedikit Daun bawang
sedikit Bawang goreng

BAHAN C
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng

Cara-Cara Memasak:-
1. Masukkkan bahan A kedalam periuk dan rebus semua sekali.
2. Apabila ekor sudah lembut dan sebelum diangkat masukkan Bahan B.
3. Sebelum makan, tabur lagi bahan C untuk lebih wangi dan menyelerakan.

* Selamat menjamu selera...


2 comments:

  1. aduhai..ni yg tak tahan kalo ke dapo kak fauziah ni...ada aje yg menggegar iman!

    ReplyDelete
  2. Tima kasih sudi kongsi resipi m

    ReplyDelete