Assalamualaikum...
Hari ni saya sajikan resepi Sup Ekor untuk makan tengahari...
Boleh juga sebagai menu untuk makan malam...
Sedikit kelainan.. sup ini ditambahkan dengan 2 sudu besar Sos Tiram ! resepi yang dipelajari dari seorang Tukang Masak dari sebuah gerai makan kegemaran saya.
Jom kita semak resepi ...
BAHAN A
1 1/2 kilo ekor lembu
2 biji bawang besar (dibelah 4)
10 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu teh lada hitam (ditumbuk)
2 inci halia (diketuk)
2 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3 kulit kayu manis
1 sup bunjut ADABI
BAHAN B
2 sudu besar sos tiram
3 biji limau kasturi atau 1 biji limau nipis
10 biji Cili padi (diketuk)
1 kiub KNOR lembu
sedikit garam
sedikit Daun sup
sedikit Daun bawang
sedikit Bawang goreng
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Cara-Cara Memasak:-
1. Masukkkan bahan A kedalam periuk dan rebus semua sekali.
2. Apabila ekor sudah lembut dan sebelum diangkat masukkan Bahan B.
3. Sebelum makan, tabur lagi bahan C untuk lebih wangi dan menyelerakan.
* Selamat menjamu selera...
aduhai..ni yg tak tahan kalo ke dapo kak fauziah ni...ada aje yg menggegar iman!
ReplyDeleteTima kasih sudi kongsi resipi m
ReplyDelete