Saturday 1 February 2014

RENDANG AYAM Kuali Besar


Assalamualaikum semua

Jom layan lauk hidangan untuk tengahari semalam utuk majlis bacaan doa selamat dan Tahlil.

'Rendang Ayam Kuali Besar'...


BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis
1 sudu besar minyak sapi GHEE Blend
3 kuntum Bunga Lawang
6 kuntum Bunga Cengkih
4 biji Buah Pelaga
3 batang Kulit Kayu Manis
3 tangkai daun kari

BAHAN B (Dimesin halus)
2 inci Halia
sedikit lengkuas
5 batang serai
3 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
1 sudu teh Jintan Manis 
1 sudu teh Jintan Putih
1 sudu teh Lada Hitam
1 'biji buah pala' 

BAHAN C
5 sudu besar penuh Serbuk Kari Ayam Babas
1 sudu besar kerisik
Santan dari 2 biji kelapa
3 keping Asam gelugor
Garam

BAHAN D
2 ekor Ayam (dipotong sederhana besar)
5 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
1 sudu besar gula putih
2 sudu besar minyak sapi GHEE Blend

Cara-Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dalam kuali yang besar.
2. Tumis bahan A dan goreng wangi dan garing.
3. Masukkan Bahan B dan C. Bila rempah telah hampir pekat, masukkan bahan D dan kecilkan api.
4. Biarkan sehingga ayam masak dengan sempurna dan kuah menjadi pekat semula.
5. Siap dan boleh di hidangkan.

* Selamat menjamu selera ...

3 comments:

  1. Ho hooo memang kena masuk kuali besar ni... baru dapat hasil terbaik!

    ReplyDelete
  2. lamanya x merendang....bila la nk dtg angin rajin ni..huhu

    ReplyDelete
  3. Sedapnya rendang tu... k.gee pun buat rendang makan dgn pulut tanak sempena harijadi anak dara k.gee... sedap kan...

    ReplyDelete