Tuesday 12 August 2014

TEMPOYAK PUCUK UBI hello !!!



Assalamualaikum !!!
Hai !!!!
Hello !!!
hehehe...............

sedap !
layan dengan nasi panas-panas ......................................

BAHAN A
2 cekak Pucuk ubi kayu

BAHAN B 
15-20 biji cili padi (dimesin halus)
2 inci kunyit hidup (dimesin halus)
10-15 ekor udang hidup (dibuang kulit)
2 batang serai (diketuk lebam-lebam)
sedikit lengkuas (diketuk lebam-lebam)
3 keping asam gelugor
1 kiub bilis KNOR
Santan cair dari 1/2 biji kelapa

BAHAN C
1 helai daun kunyit
3 helai daun limau purut
2-3 sudu besar tempoyak
garam

Cara-cara memasak
1. Rebus Pucuk Ubi sampai empok. 
* Pucuk ubi kali ini cepat pula empok berbanding yang dulu saya masak tu., sampai 3 jam ++. Kali ni dalam 1 jam ++  dah ok
Kalau dah empok, tapis air nya
2. Dalam periuk yang sama yang berisi pucuk ubi, masukkan bahan B. 
3. Masak sehingga mendidih kembali.
4. 10 minit sebelum angkat, masukkan bahan C.
5. Siap untuk dihidangkan

* Selamat menjamu selera ....

3 comments: