Friday, 14 November 2014

GORENG GARAM ASAM ! Dont' Judge Rasa by its rupa ...




Assalamualaikum

Salam pagi Jumaat semua
Kalau tengok akan rupa ikan yang yang saya masak ni mungkin ada yang kata ikan itu digoreng hangit kan ?

Tak..., Bukan .... No...
hehehe...

sebab ia telah diperap dengan asam.
sebab tu lah jadi hitam
cuma rupa saja sedikit hitam TAPI SEDAPPP

Dont' Judge a Book by its cover
Dont' Judge Rasa by its rupa ...

Cara A
3-5 ekor Ikan Kembong 
sedikit Asam Jawa
sedikit garam
*Perap lebih kurang 1 jam  barulah digoreng

atau 

Cara B
Ikan diperap dengan sedikit garam dan dikukus sehingga masak.
Ikan yang telah siap dikukus akan diperap dengan asam  pula barulah digoreng.

* Selamat menjamu selera ...


2 comments: