Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Lauk untuk hari ini yang paling Simple tapi Sedap
Babat !
Saya juga memanggil nya sebagai perut lembu...
Masak Lemak !!!
Kalau kata masak lemak semua tentu tau masak kan..
Tapi tak apa, saya kan baik hati jadi saya nak juga tulis resepi nya disini
huhuhu !
Bahan A
1/2 kilo babat (Dibasuh sehingga putih bersih, direbus sehingga lembut dan dipotong memanjang anggaran 2 inci)
3 batang serai (diketuk lebam lebam)
2 keping asam gelugor
Santan dari 1 biji kelapa
20 biji cili padi (dimesin bersama sedikit santan)
1/2 kiub daging 'KNOR'
sedikit serbuk kunyit
garam
Bahan B
3 helai daun limau purut
1 helai daun kunyit
Cara-Cara Memasak
1. Masukkan semua bahan A kedalam periuk dan masak sehingga hampir mendidih. Dikacau selalu supaya tidak pecah minyak.
2. Sebelum angkat masukkan bahan B.
Siap
* Selamat menjamu selera ...
No comments:
Post a Comment