Assalamualaikum dan Salam Ramadhan
Tomyam Udang adalah salah satu menu berbuka yang saya sediakan untuk keluarga saya.
Simple saja kan !
Makan nasi berlauk yang berkuah memang menjadi kesukaan saya.
Bahan A (Untuk 4 orang)
12 ekor udang bersaiz besar (Pastikan pasir yang berada diatas kepala udang dikeluarkan dengan memotong sedikit bahagian dikepala nya)
10 biji cili padi (Boleh dikurang kan atau lebihkan mengikut kepedasan yang dikehendaki)
3 batang serai (diketuk lebam)
1 1/2 kiub Tomyam 'KNOR'
Air secukup nya sebagai kuah
garam
Bahan B
Kubis Bunga (Hijau dan Putih)
1 biji bawang besar (Di belah 4)
1 biji limau nipis (Ambil jus nya sahaja)
3 helai daun limau purut
Cara-Cara Memasak
1. Masukkan semua bahan A kedalam periuk dan masak sehingga hampir mendidih.
2. Masukkan Bahan B dan biarkan ia mendidih seketika dan terus diangkat.
* Selamat berbuka puasa
No comments:
Post a Comment