Wednesday, 9 September 2015
ASAM PEDAS REBUS ...Ikan Pari
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
Asam Pedas...
salah satu lauk kegemaran saya semasa kecil hingga lah kini
begitu juga dengan keluarga saya
dulu dulu kalau arwah mak masak lauk berkuah saperti ni atau 'sayur ikan' yang berkuah alamat nya nanti dalam periuk akan tinggal ikan ja tergolek-golek sendirian
kuah semua dah 'elek' !
hahaha ...
saya pernah minta mak buatkan kuah lebih sebab saya memang suka
tapi mak pernah beritahu kalau kuah terlalu banyak dan tak sepadan dengan ikan nanti lauk jadi tak sedap pula
terbawa-bawa sehingga besar
semasa di U pon kalau makan nasi berlauk kuah saperti ini, memang kuah akan lebih dari nasi
berlenangan dalam pinggan
kadang tu kawan sindir 'nampak ikan berenang dalam pinggan' tuuuu...
emm...
masing-masing citarasaselera
ok jom tengok resepi sihat ini
Bahan A
10-12 ketul ikan pari
Bahan B (dikisar halus)
1 biji bawang besar
15 biji cili kering (cili kering ini kurang pedas)
sedikit belacan sebesar duit 50 sen
Bahan C
1/2 cekak daun kesom
1 kuntum bunga kantan (dibelah 2)
3 batang serai (diketuk lebam)
2 inci lengkuas (diketuk lebam)
4-5 keping asam gelugor
1 kiub pati bilis 'Maggie'
air secukup nya sebagai kuah
sedikit garam
Cara-Cara Memasak
1. Masukkan kesemua bahan A, B dan C kedalam periuk dan rebus sehingga mendidih dan ikan masak.
* Selamat Menjamu Selera ...
huuuuu... slurrrppppp! enak banget buat santapan tengahari....
ReplyDelete