Wednesday, 9 September 2015

ASAM PEDAS REBUS ...Ikan Pari


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Asam Pedas...
salah satu lauk kegemaran saya semasa kecil hingga lah kini
begitu juga dengan keluarga saya

dulu dulu kalau arwah mak masak lauk berkuah saperti ni atau 'sayur ikan' yang berkuah alamat nya nanti dalam periuk akan tinggal ikan ja tergolek-golek sendirian
kuah semua dah 'elek' !
hahaha ...

saya pernah minta mak buatkan kuah lebih sebab saya memang suka
tapi mak pernah beritahu kalau kuah terlalu banyak dan tak sepadan dengan ikan nanti lauk jadi tak sedap pula

terbawa-bawa sehingga besar
semasa di U pon kalau makan nasi berlauk kuah saperti ini, memang kuah akan lebih dari nasi
berlenangan dalam pinggan
kadang tu kawan sindir 'nampak ikan berenang dalam pinggan' tuuuu...

emm...
masing-masing citarasaselera

ok jom tengok resepi sihat ini

Bahan A
10-12 ketul ikan pari

Bahan B (dikisar halus)
1 biji bawang besar
15 biji cili kering (cili kering ini kurang pedas)
sedikit belacan sebesar duit 50 sen

Bahan C
1/2 cekak daun kesom
1 kuntum bunga kantan (dibelah 2)
3 batang serai (diketuk lebam)
2 inci lengkuas (diketuk lebam)
4-5 keping asam gelugor
1 kiub pati bilis 'Maggie'
air secukup nya sebagai kuah
sedikit garam

Cara-Cara Memasak
1. Masukkan kesemua bahan A, B dan C kedalam periuk dan rebus sehingga mendidih dan ikan masak.

* Selamat Menjamu Selera ...

1 comment:

  1. huuuuu... slurrrppppp! enak banget buat santapan tengahari....

    ReplyDelete