Monday, 28 September 2015
BUTTERCUP CAKE aroma nya sungguh mengancam !
Assalamualaikum dan Salam Aidil Adha
dah masuk hari ke 5 kita menyambut Hari Raya Korban,
kek ni saya sediakan pada hari raya pertama
bila selera terasa rasa nak makan kek, kek butter ni menjadi pilihan
kek yang simple saja..
teringat kek butter yang dibawa oleh rakan sepejabat
di bekalkan oleh emak nya juga untuk kawan-kawan yang lain juga
tapi kek tu dah bertukar rupa menjadi puding
sedap sangat !
emak kawan tu memang pandai masak
maklum bekerja dengan 'Mat Saleh'
dah tu rajin masak untuk kawan-kawan anak nya
kek ni saya makan begitu saja
dah tak boleh tahan lagi aroma nya
sedap, harum !!!
Jom...
Bahan A
1 ketul buttercup (250g)
1 cawan gula kasar (paras rata)
4 biji telur
2 sudu teh essen vanila
4 sudu teh baking powder (paras rata)
3 cwan tepung gandum (paras rata)
1 kotak susu Dutch Lady Full Cream 'putih'(200g)
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan oven, api atas dan bawah dengan suhu 170 C
2. Leserkan dasar tin pembakar dengan margerin dan alaskan dengan kertas minyak (2 tin 7x7, , boleh juga gunakan 1 tin jika mahu kek lebih tebal,)
3. Pukul butter dengan gula sehingga kembang.
4. Masukkan telur sebiji sebiji dan teruskan memukul.
5. Masukkan essen vanila, baking powder,tepung gandum dan susu. Adun secara perlahan sehingga rata
6. Tuang kedalam tin pembakar dan bakar selama 45 minit.
7. Cucuk bahagian tengah kek untuk memastikan kek sudah masak. Jika lidi keluar dengan keadaan bersih, itu menandakan kek sudah masak.
8. Keluarkan kek dari oven dan terbalikkan di atas jaring
* Selamat Menjamu selera ...
No comments:
Post a Comment