Thursday, 1 October 2015

GELAMA MASAM GORENG 'BAWANG PUTIH'


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua..

dalam banyak banyak lauk
ikan masin yang menjadi pilihan ramai
orang Utara kata 'pecah lioq'
makan pula dengan sambai belacan
ulam dengan timun
dah cukup menyelerakan kan !

resepi bawang putih ini saya pelajari dari sepupu saya
ketika tu tinggal ramai-ramai di rumah sewa
ya lah ...ketika tu baru belajar menjadi seorang perantau
mencari rezeki di Kuala Lumpur
tapi pupu tu masak dengan ikan bilis
tak sangka resepi yang amat simple, amat menyelerakan
rasa nya sedikit kelainan

caya lah ...
kena Cuba !
memang sedap ! 
masam, masin, manis, pedas di gabung dengan aroma bawang putih memang sedap !

Jom...

Bahan A
sedikit minyak
2 ekor ikan gelama Masam
2 biji bawang besar (dihiris tebal)
6 ulas bawang putih (ditumbuk hancur/dicincang)
5 cili kering (dipotong pendek)
kicap Manis 'Kipas Udang'

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan gelama masam sehingga masak dan diangkat
2. Dengan menggunakan minyak yang sama, masukkan bawang putih dan goreng sehingga bawang menjadi hampir garing.
3. Masukkan bawang besar dan cili kering. Teruskan menggoreng sehingga bawang layu,
4. Masukkan ikan gelama yang telah digoreng tadi dan kicap manis kipas Udang. Gaul rata dan boleh lah diangkat.

* Selamat menjamu selera ...

1 comment:

  1. Ermmm...sedapnya layan sama nasi hangat... angkut resipi ye

    ReplyDelete