Assalamualaikum dan Salam Jumaat semua..
kalau pagi kita bersarapan dengan cempedak goreng, apakata tengahhari pula kita makan nasi berlaukkan biji nya bersama udang
sedapkan ...
terasa lemak lemak biji cempedak memang menyelerakan
Jom kita tengok resepi...
Bahan A
sedikit minyak untuk menumis
1 sudu teh biji sawi
1/2 sudu teh halba (bukan halba campur ya)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
6 ulas bawang merah (ditumbuk)
1 inci halia(dihiris memanjang)
Bahan B
6 biji cili padi (ditumbuk)
3 batang serai (diketuk lebam)
2 inci lengkuas (diketuk lebam)
1/2 sudu teh kunyit serbuk
Bahan C
12-15 ekor Udang bersaiz sederhana /besar (dipotong sedikit dibahagian kepala yang berhujung tajam untuk mengeluarkan pasir yang terhimpun di dalam nya, juga di tarik keluar tahi udang yang terletak di belakang udang)
20-30 Biji cempedak (di kikis kulit luar, di belah 2 dan di rebus sehingga masak)
2 cawan santan Pekat
2 keping asam gelugor
1 kiub pati Ikan Bilis
sedikit garam
1 helai daun kunyit
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan A sehingga betul betul garing.
2. Masukkan bahan B dan teruskan masak sehingga naik bau yang wangi
3. Masukkan bahan C dan kecilkan api supaya santan tidak pecah minyak. Masak sehingga kuah hampir hampir mendidih
4. Sebelum angkat masukkan bahan D.
* Selamat menjamu selera ...
No comments:
Post a Comment