Wednesday, 11 November 2015

Lala KAM HEONG


Assalamualaikum...

Beberapa hari lalu jalan jalan pula ke rumah Cik Kuali Hangus untuk dapatkan resepi lala yang sungguh sedap ini

 ...lala-kam-heong masakan Cina Muslim
Kam Heong bermaksud Golden Fragrance atau Berbau Wangi

memang sedap sungguh !!
lagi sedap kalau makan dengan nasi panas ....
rasa nanti nak cuba dengan ayam pula...
Terima Kasih kerana berkongsi resepi ini

Jom kita kongsi resepi ...

Bahan A
sedikit minyak untuk menumis
3 ulas bawang putih(ditumbuk)
8 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 sudu besar udang kering (direndam & ditumbuk)
2 tangkai daun kari
8 biji cili padi (ditumbuk sedikit)
Garam
Gula secukup rasa (saya tak masukkan)

Bahan B (Satukan sebagai bahan perencah)
2 sudu besar serbuk kari
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap cair (saya tak masukkan)
1 sudu besar kicap pekat (saya masukkan kicap pekat manis)

Bahan C
300 g lala (dicuci & ditoskan)
1 biji bawang besar (dipotong 6)

Cara -Cara Menydiakan nya:-
1. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah & bawang putih dan kacau sebentar.
2. Masukkan pula udang kering dan kacau lagi sehingga terbit bau.
3. Kemudian masukkan daun kari, cili padi, bahan perencah (bahan B) dan tambahkan garam serta gula secukup rasa.  Kacau hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan lala bersama bawang besar (bahan C). Kacau rata dan biarkan sebentar supaya lala masak dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.

* Selamat menjamu selera ...

1 comment:

  1. Tapi tu la.. kalau makan lala ni tak puas..
    Isinya kecik sangat FHA..
    Nak cuba ayam lah macam FHA cadang tu :D

    ReplyDelete