Thursday, 26 May 2016

LALA MASAK LEMAK KUNING ... dengan kuah yang manis memikat !

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua...

Lauk apa untuk makan tengahari anda ?
Kalau masak 'Lala Masak Lemak Kuning' pon sedap !
Makan dengan nasi panas-panas
Lebihkan kuah dalam pinggan nasi...
Amboii !!!
Bertambah-tambah kita makan
Cepat nya habis lauk seperiuk !

Jomm...

Bahan A
1 kilo siput lala

Bahan B
Sedikit minyak untuk menumis
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang besar (ditumbuk)
2 biji cili merah (ditumbuk lebam)
1/2 sudu teh lada putih (ditumbuk)

Bahan C
1 batang serai yang bersaiz besar (diketuk lebam)
1/2 sudu teh serbuk kunyit

Bahan D
200 ml santan pekat (saya guna santan kotak)
3 cawan air
1 helai daun kunyit (dihiris kasar)
1/2 kiub pati ikan bilis
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan B sehingga hampir keperangan.
2. Masukkan bahan C dan teruskan menggoreng sehingga serai kecut dan bawang bertukar keperangan.
3. Masukkan bahan D dan siput lala. Perlahankan api dan masak sehingga kuah hampir-hampir mendidih.
Pastikan kuah tidak terlalu mendidih untuk mengelakkan santan pecah minyak.
4. Siap dan boleh dihidangkan .

* Selamat Menjamu Selera ...

4 comments:

  1. Mesti kena cuba resepi ni, nampak macam sedap je.... Selalunya lala saya masak sayur letak serai je.

    ReplyDelete
  2. ni ialah Sarawak cuisine sik

    ReplyDelete