Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua...
Salam berhujung minggu
Sarapan apa pagi ini ya ?
Bihun, Nasi atau kueh ?
Saya biasa nya sarapan dengan nasi putih dengan baki lauk semalam atau kalau rajin sikit nasi goreng atau mee/bihun.
Teringin pulak nak makan nasi goreng stail dulu-dulu
Memasak cara di tahun 80'an, 90'an dan tahun tahun sebelum nya ..
Tak ada sebaraang perasa tambahan saperti Sos Tiram, Kiub Pati Ayam, Pati Pati Daging,Pati Ikan Bilis, Sos Ikan dan sewaktu dengan nya..
Tak adaaaa kan...
Tapi kenapa masakan dulu-dulu sedap !
Semangkuk nasi goreng atau bihun goreng berebut-rebut kita makan bersama adik beradik
Kenapa ya ...?
Kerana setiap masakan disediakan oleh emak, tok mahu pon nenek kita semua di masak dengan penuh kasih sayang..
Itu yang menjadikan masakan mereka begitu sedap sekali.
Jom kita kedapur kita masak stail dolu-dolu...
Bahan A (ditumbuk secara berasingan)
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
8 biji cili kering (direndam sekejap dalam air panas dan ditoskan)
sejemput ikan bilis anggaran 20-25 ekor
1/2 camca teh lada putih
Bahan B
1 camca besar buttercup
2 sudu makan cuka
sedikit daging (dihiris kecil)
garam
1 mangkuk nasi
Sayur sawi
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan butter dalam kuali dan tumis bawang besar sehingga layu.
2. Masukkan bawang putih dan goreng sehingga bawang bertukar hampir keperangan.
3. Masukkan cili kering, ikan bilis dan lada putih. Jika sedikit kering boleh lah ditambahkan beberapa sudu air biasa. Goreng sehingga cili kering sedikit garing.
4. Masukkan cuka, daging dan garam. Goreng sehingga daging kecut dan masak.
5. Masukkan nasi, sayur sawi dan ratakan.
6. Siap dan boleh dihidangkan.
* Selamat Menjamu Selera ...
No comments:
Post a Comment