Assalamualaikum dan Salam Ramadhan semua ...
Juadah untuk berbuka untuk hari ke 14 'Ikan Salmon masak Asam Kayu Manis'.
Dah pon nama orang melayu
Mai la ikan glamour apa sekali pon
Macam ni lah jadi nya.. dimasak cara orang Melayu.. masakan orang Kampung
Harum semerbak rumah dengan aroma masakan semasa proses menumis.
Makan pula dengan nasi putih panas-panas.
Aduhh berselera sekali !
Bahan A
Minyak untuk menggoreng
1 keping ikan Salmon
Sedikit garam
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit serbuk lada hitam
1 camca besar penuh tepung jagung
Bahan B
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 tangkai daun kari
3 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
Bahan C
1 biji bawang besar hollland (dibelah 8)
15 biji cili padi hijau
5 biji cili padi merah
1/2 camca teh lada hitam (ditumbuk)
1/2 kiub pati ikan bilis
Asam jawa sebesar ibu jari (diperah 3 kali jusnya)
Sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Perap ikan dengan garam, kunyit dan lada hitam selama 1/2 jam.
2. Salut isi ikan dengan tepung jagung.
3. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga masak dan sedikit garing. Angkat dan toskan nya.
4. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis bahan A sehingga naik aromanya dan bawang putih sedikit keperangan.
5. Masukkan bawang besar dan cili padi. Kacau-kacau seketika, kaup dan letakkan diatasikan.
6. Menggunakan minyak yang sama, masukkan jus asam jawa, lada hitam, kiub ikan bilis dan perasakan dengan garam.
7. Apabila kuah sedikit pekat, angkat dan curahkan keatas ikan.
* Selamat Berbuka Puasa ...
sedapnya nampak salmon ni Fha
ReplyDeletekaknoor pun ada jugak sekeping salmon ni
taktau nak masak apa, ikut orang putih ke orang melayu hehee
tengoklah apa yg anak2 mau kalau tekak kita mmg lah nak yg macam ni sedappp
betul tu kak Noor.. ikut selera majority
Delete