Tuesday, 26 July 2016

RENDANG DAGING 'BAWANG MAYANG' ... Kali ketiga dalam bulan Syawal

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Syawal semua...

Masih lagi dalam mood malas nak update blog.
Tapi rajin pula kalau part shoot-menge'shoot ni.
Tak tahu kenapa..
Banyak foto-foto yang telah diambil tapi terperam dalam Notebook.

Tapi hari ni saya paksakan diri untuk update juga.
Risau nanti terlupa bahan resepi dan sukatan untuk rujukan saya dimasa depan.

'RENDANG DAGING BAWANG MAYANG'...
Rendang ini saya buat kali ke tiga dalam tempoh 2 minggu ini.
Raya pertama buat tak cukup.
Tambah lagi daging.
Ini kali ke tiga ...
Raya hari tu saya sediakan untuk cecah ketupat.
Masa tu tak sempat nak snap gambar.. dah licin.

Sedikit kelainan untuk rendang ini
Kebiasaan nya nak buat rendang, saya akan blend bawang bersama bahan-bahan yang lain.
Tapi yang ini  saya mayang sahaja dan ditumis bersama rempah 4 sekawan untuk menaikkan aroma dan rasa rendang.
Sebagaimana kita ketahui...rasa masakan yang menggunakan bawang blend akan berbeza kalau nak dibandingkan dengan bawang tumbuk atau pon hiris/mayang.
Juga saya tidak menggunakan Daun Kunyit !

Memang sedap !
Sedap makan dengan nasi panas-panas, cecah roti bakar, cucur bawang mahu pon lempeng.
Saya suka masak lebih sebagai Stok simpanan dalam peti sejuk.
Boleh makan bila-bila saja ...
.





Bahan A
1 kilo daging (dipotong sederhana besar)
kali ini saya beli daging cincang sebab saya suka texture daging yang liat-liat gitu

Bahan B
1 sudu besar minyak masak
1 camca besar minyak sapi 'Ghee Blend'
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
2 ulas bawang putih (dipenyek)
7 biji bawang besar (dibelah 2 dan mayang sederhana tebal)

Bahan C (di blend sehingga halus)
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
10 kuntum bunga cengkih
2 camca teh lada hitam biji
1 camca teh jintan manis biji
1 camca teh jintan putih biji
3 biji buah keras
15 biji cili padi merah
2 biji cili hijau
6 ulas bawang putih
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 batang serai
2 inci lengkuas
4 tangkai daun limau purut  (8 helai)
3 camca besar minyak (untuk memudahkan proses kisaran)

Bahan D
Santan dari sebiji kelapa (atau 1 kotak santan)
1 camca besar kerisik
2 camca besar bawang goreng
2 helai daun 'bay'
1 kiub pati 'Daging'
sedikit garam 

Bahan E
1 camca besar minyak sapi 'Ghee Blend'

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dan minyak sapi dalam kuali.
2. Tumis kesemua bahan B kecuali bawang besar sehingga terbit aroma yang harum.
3. Masukkan bawang besar dan goreng-goreng sehingga bawang layu.
4. Masukkan bahan A, bahan C dan D dan masak sehingga rendang menjadi pekat.
5. 10 minit sebelum angkat, masukkan 1 sudu besar minyak sapi 'Ghee Blend.

* Selamat Menjamu Selera ...

Thursday, 21 July 2016

AYAM GORENG KUNYIT KACANG BUNCIS ...satu lagi Juadah untuk hari ke-27 Ramadhan 1437 Hijrah

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Syawal semua...

Saperti hari semalam, hari ini saya nak share 1 lagi juadah yag saya sediakan pada 27 Ramadhan yang lepas.
Maklum hari tu terlebih rajin sikit.
Jadi saya masak 2 jenis lauk untuk berbuka.
BENDI GORENG SAMBAL BUDU dan AYAM GORENG KUNYIT KACANG BUNCIS

Untuk AYAM GORENG KUNYIT ini saya sengaja biarkan dalam ketulan yang besar. Tapi boleh juga dipotong kepada bahagian yang kecil jika suka.

Bila dah masak dalam size yang besar, kita nak kena pastikan isi ayam tu betul-betul masak untuk mengelakkan ia masih berdarah mahupon dibahagian dalam tulang.

Jika di goreng dengan api yang besar atau lama, texture ayam akan menjadi keras pulak kan !

Kebiasaan nya saya apabila menggoreng ayam, saya akan pastikan tudung kuali ditutup dan ia dimasak dengan api yang perlahan. Tak perlu minyak menggunakan minyak banyak. Hanya cukup-cukup saja.
Hasil nya...
Ayam akan masak dengan sempurna dan alhamdulillah juga dapat mengekalkan ke 'moist an' texture ayam walaupon nampak bahagian luar sedikit garing.

Jomm....

Bahan A (diperap 1 jam)
2 ketul paha ayam
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh lada hitam serbuk
1/2 sudu teh jintan putih serbuk
1/2 sudu teh jintan manis serbuk
1/2 inci halia (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
sedikit garam

Bahan B
Sedikit minyak
2 tangkai daun kari
2 ulas bawang putih (di cincang)
Kacang buncis (dikerat menyerong)
Cili Padi merah (dikerat menyerong)
1 biji bawang besar (dipotong 8 setiap satu)

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam sehingga masak.
    Pastikan kuali ditutup semasa menggoreng dan dimasak dengan api perlahan. Angkat dan toskan.

2. Dengan menggunakan minyak yang sama, tumis daun kari dan bawang putih hingga terbit bau yang harum.
3. Masukkan kacang buncis dan goreng sebentar hingga 1/2 masak baru dimasukkan cili padi dan bawang besar,
* Boleh diletakkan sedikit kicap masin jika suka.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi, gaul-gaul rata dan boleh diangkat untuk dihidangkan.

* Selamat Menjamu Selera ...

Wednesday, 20 July 2016

BENDI GORENG SAMBAL BUDU ...Juadah hari ke-27 Ramadhan 1437 Hijrah



Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Syawal semua...

Saya masih dalam mood malas masak
Jadi makan yang simple simple saja lah
Janji kenyang sampai malam

Jom ...
Hari ini saya nak share resepi BENDI GORENG SAMBAL BUDU yang saya sediakan pada 27 Ramadhan yang lalu.
Kira resepi tertunggak lah kan.
Maklum lah pada penghujung Ramadhan banyak aktiviti yang perlu dibuat dan ada ketika nya tak sempat nak update blog.

Sebenar nya sambal budu ini boleh disediakan lebih awal  dan disimpan dalam peti sejuk sebagai stok untuk dimakan pada bila-bila masa.., dengan apa-apa saja
Boleh juga rujuk TERUNG GORENG SAMBAL BUDU

Bahan A
2 tangkai daun kari
3 ulas bawang putih (dicincang)
3 ulas bawang merah (dihiris)
1 biji limau kasturi (diambil jusnya)
1 biji limau kasturi (dibelah 2)
3 camca besar 'Budu'
1/2 kiub pati ikan bilis
sedikit gula (optional)

Bahan B (diblend)
30 biji cili kering
8 biji cili padi merah
3 biji bawang besar

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Cili kering dipotong kepada potongan 2 atau 3 dan direbus seketika untuk mengelembutkan nya disamping untuk mengeluarkan kotoran (jika ada) dalam cili.
2. Masukkan dalam periuk dan rebus. Toskan air nya dan bilas dibawah air yang mengalir.
3. Blend cili kering bersama cili padi sehingga halus.
4. Masukkan potongan bawang besar dan diblend kasar.
5. Panaskan sedikit minyak dan Tumis bawang putih dan bawang merah sehingga kekuningan.
6. Masukkan cili dan bawang yang telah diblend, budu, sedikit pati ikan bilis dan gula.
7. Masak dengan api yang perlahan sehingga sambal pekat dan terbit minyak yang bergelidangan.
8. Masukkan Jus dan potongan limau kasturi. Siap
9. Simpan dalam peti sejuk sebagai stok sambal.

Bahan C
10-12 biji kacang bendi (Dibersihkan. Pastikan dipotong bila hampir menggoreng untuk mengelakkan ia berlendir)
2 biji telur ayam
1 keping asam gelugor

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan kuali dan masukkan 2 camca besar 'Sambal Budu'. Masukkan sedikit air sekiranya sambal sedikit pekat.
2. Masukkan 1 keping asam gelugor untuk mengelakkan bendi belendir.
3. Biarkan kuah sambal mendidih dan masukkan bendi yang telah siap dipotong.
4. Agak-agak bendi 1/2 masak, tolakkan bendi ke tepi kuali dan pecahkan telur. Biarkan telur 'sedikit membeku' baru di hancurkan dan di campur dengan bendi.
5. Gaul-gaul seketika dan bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

* Selamat Menjamu Selera ...

Wednesday, 13 July 2016

NASI ARAB 'MANDY' DAN AYAM ... Juadah berbuka 'Puasa 6' hari ke 5

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Syawal semua...

Hari ini saya dah beraya 'Puasa Enam' di bulan Syawal.
Tak ada apa-apa menu istimewa untuk raya puasa enam ini.
Masak biasa-biasa saja.

Tapi entry hari ini saya nak share 'NASI MANDY' yang saya sediakan pada hari ke 5 berpuasa 'Enam Syawal'.
Kebetulan anak saudara balik dari Port Dikson jadi saya sediakan menu ini.
Rasa macam dah duduk kat Arab lah pula.
heheheh !
Selang beberapa hari nasi arab !
Selang beberapa hari nasi arab !

Kebetulan yang lain pon suka jadi saya layan saja lah.
Tapi nasi arab yang berbeza-beza
Hari tu NASI MADGHOUT dengan lauk Ayam
Lepas tu NASI KABSA dengan Lauk Kambing
Kali ini NASI MANDY dengan Lauk Ayam

Ayam untuk nasi mandy ini saya bakar dalam oven pulak
Lepas tu saya asapkan dengan arang.
Memang molek sungguh lah...
Memang sedap aroma ayam !
Isi ayam nya amat lembut dan moist sangat-sangat.
Semua pakat kata sedap ! Sedap ! Sedap !

Nasi Mandy pula saya google cara Chef Ammar menyediakan nya.
Cuma saya tambahkan sedikit lada hitam,
Sebab Nasi Mandy yang saya makan di Restaurent Hadramawt, saya perasan ada dimasukkan beberapa biji untuk menambahkan lagi keenakkan nya.

Kalau ikut cara Chef Ammar, bawang putih yang dimasukkan tidak dihiris atau diketuk sebalik nya dimasukkan seulas-seulas dalam bilangan 6, 7 atau 8.
Mana-mana youtiub Chef Ammar kalau kita perasan Chef Ammar akan masukkan macam itu.
Dan bawang besar yang digunakan dalam 2 atau lebih.
Lagi banyak lagi sedap ! sebab manis bawang kan...

Jom ..

Saya masak kali ini untuk 12 orang makan.

AYAM

Bahan A
1 ekor ayam bersaiz besar (dipotong kepada 12 bahagian)
1 1/2 sudu makan rempah Mandy (saya guna rempah yang saya beli di Mekah. Rujuk Rempah Mandy dibawah)
1 1/2 sudu teh lada hitam (ditumbuk halus)
5 camca besar minyak zaiton (saya guna minyak masak biasa saja)
1/2 kiub pati Ayam
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Ayam dibersihkan dahulu dan diperap dengan kesemua bahan diatas selama sekurang-kurang nya 1 jam.
2. Panaskan Oven dengan suhu 180 C, api atas/bawah (tanpa kipas) selama 20 minit.
3. Alaskan dulang dengan kepingan aluminium foil.
4. Susun kesemua ayam di dalam dulang.
5. Kemudian tutup dulang dengan sekeping lagi aluminium foil dan kejapkan bahagian tepi dulang supaya wap panas nanti terperangkap didalam dan ayam akan masak dengan sempurna hingga ketulang.
6. Bakar selama 45 minit - 1 jam.
7. Selepas masak asingkan ayam bersama 1 senduk jus ayam.  Lebihan air ayam akan digunakan untuk memasak nasi.


NASI 

Bahan A
6 cawan beras brasmati 'PusaGold' Jasmine (cawan penyukat air rice cooker). Beras tidak perlu direndam (130 gram x 6 = 780 gram)

Bahan B
2 camca besar 'penuh' minyak sapi Ghee Blend
7 ulas bawang putih (dipenyek saja).. Chef Ammar masukkan sebiji-sebiji 
2 biji bawang besar (dihiris)
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1 camca teh lada hitam biji 
1/2 camca teh jintan manis biji

Bahan C
1 helai daun bay
1 biji cili hijau (dihiris)
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
4 helai daun pandan (dikoyak dan disimpul)
1 camca besar 'penuh' rempah serbuk  Mekah (Rujuk Rempah Mandy dibawah)

Bahan D
10 1/2 cawan air biasa (termasuk jus lebihan ayam bakar diatas)
3/4 kiub pati ayam
4 camca kecil 'penuh' garam (Camca KFC. 5 gram x 4 = 20 gram) 

Bahan E
Arang sebesar menumbuk
Aluminium foil untuk arang
Aluminium foil untuk menutup periuk nasi

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumis kesemua bahan B diatas sehingga terbit bau dan bawang kelihatan layu.
2. Masukkan kesemua bahan C dan goreng selama 2 minit lagi.
3. Masukkan rempah dan kacau sebentar selama ~ 30saat
4. Masukkan bahan D dan biarkan air kembali panas 'sedikit' supaya bahan-bahan bercampur rata dengan air (tapi tak perlu sampai mengelegak)
5. Masukkan beras, ratakan, tutup periuk dan biar sehingga nasi masak saperti biasa.  Jangan dibuka periuk semasa nasi sedang masak.
6. Apabila lampu periuk nasi telah bertukar ke 'Warm' biarkan ia selama ~15 
* Jika kita gembur terlalu awal, nasi mungkin akan patah dan tidak cantik. * Jangan dikacau.

7. Apabila ketika lampu periuk nasi telah bertukar ke 'Warm', boleh lah mula bakar arang sehingga menjadi bara.
8. 'Lekukkan ' aluminium foil dan pindahkan arang kedalam.

9. Berbalik kepada rice cooker, Gemburkan nasi sedikit menggunakan 'cop stick'  dan buatkan sedikit lubang dibahagian tengah nasi.
10. Masukkan aluminium foil (bersama arang) ke lubang tersebut.
11. Dengan pantas susun ayam diatas nasi / disekeliling aluminium foil. Dan curahkan baki air rebusan dan minyak diatas ayam.
12. Renjiskan/ tuangkan 1 sudu 'minyak masak' diatas bara (* asap akan keluar berkepul-kepul) dan dengan cepat tutup periuk dengan alumium foil dan kemaskan supaya wap tak keluar. Dan tutup tudung periuk.
13. Biarkan nasi selama ~ 15-20 minit untuk ia mesra dengan aroma arang sebelum dihidangkan. Boleh juga  'On' kan periuk nasi sekejap selama 5 minit. sekadar memanaskan ia kembali dalam tempuh tersebut.

SALSA

Bahan A
1 biji timun (dibuang bahagian tengah dan dipotong kiub)
2 biji bawang besar (dipotong kiub)
10 biji cili padi merah (dihiris nipis)
2 biji cili hijau  (dihiris nipis)
2 biji tomato segar (dipotong kiub)
1 biji lemon (diambil jus nya)
3 camca besar 'penuh' gula putih 
sedikit daun ketumbar (dihiris) 
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan kesemua diatas dan dibiarkan 10 minit (untuk mesrakan nya) sebelum dihidangkan.


REMPAH MANDY
Sumber:FB Ida Shahida

10 kuntum bunga cengkih
20 biji lada hitam
15 biji buah pelaga,*
3 helai daun salam kering*
1 sudu besar biji jintan putih,*
1 sudu besar biji ketumbar*@ rempah campur* (lebih sedap jika guna rempah campur)

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Goreng semua bahan bertanda * tanpa minyak sehingga naik bau.
2. Bila dah naik bau kisar sehingga hancur
3. Simpan didalam bekas yang kedap udara.

Monday, 4 July 2016

NASI ARAB 'LAMB KABSA' ...Juadah hari ke-28 Ramadhan 1437 Hijrah

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Ramadhan semua...

Alhamdulillah semalam dah hari ke 28 kita berpuasa.
Tinggal tak beberapa hari saja lagi kan.

Entah kenapa sejak akhir-akhir ini rasa amat sedih.
Teringat sangat-sangat dekat arwah mak dan ayah.
Dulu saya adalah orang yang paling sibuk didapur........

Mungkin kah tahun depan dapat berjumpa lagi dengan Ramadhan.
Hanya ALLAH yang maha mengetahui.



Jom kita layan nasi kabsa kambing yang saya masak semalam.
Ini gara-gara makan nasi NASI ARAB 'CHICKEN MADGHOUT' tempoh hari lah tu.

Oleh kerana saya menggunakan lauk kambing, jadi saya kurangkan penggunaan minyak dalam penyediaan kerana sebagaimana kita tahu kambing memang berlemak walaupon daging yang saya beli tu saya pilih tu paling kurang berlemak.

Jadi semasa saya masak nasi ini saya elakkan dari menumis kembali, yang mana saya terus gunakan air rebusan daging untuk menanak nasi.
Juga saya tak menggunakan tomato puri tetapi menggantikan nya 100 % dengan tomato segar.

Tetap menggunakan rempah yang telah saya beli diMekah, tetapi kali ini saya gunakan rempah yang kurang bewarna (paket yang lain) kerana saya yang saya mahukan ia bewarna sedikit kemerah-merahan saperti nasi yang disediakan oleh 'Restoren Hadramawt'.
Jadi jika kita sediakan rempah sendiri pastikan tidak menggunakan kunyit.



Untuk 6-7  orang

NASI DAN KAMBING

Bahan A
4 cawan beras brasmati 'PusaGold' Jasmine (cawan penyukat air rice cooker). Beras tidak perlu direndam

Bahan B
1 camca besar 'penuh' minyak sapi Ghee Blend
4 ulas bawang putih (diketuk)
2 biji bawang besar (dihiris)
1 inci halia (dihiris nipis)
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 helai daun bay
2 biji tomato segar 
1 camca besar 'penuh' rempah serbuk  Kabsah (rujuk dibawah untuk penyediaan rempah jika hendak buat sendiri) * Saya menggunakan rempah yang saya beli di Mekah 

Bahan C
7 cawan air biasa
1 biji cili hijau
1/2 cawan hirisan daun ketumbar
3 keping isi kambing
1/2 kiub pati daging
3 camca kecil 'penuh' garam (Camca KFC)
4 helai daun pandan, dikoyak dan disimpul
sedikit kismis hitam (* saya tambah)

Bahan D
Arang sebesar menumbuk
Aluminium foil

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk dan tumis kesemua bahan B diatas (kecuali rempah) sehingga hampir keperangan.
2. Masukkan rempah dan kacau-kacau sebentar selama ~ 30saat dan terus masukkan bahan C.
3. Tutup periuk dan masak sehingga daging empuk.
4. Asingkan kambing bersama sedikit minyak dan kuah dalam 1 senduk.

5. Masukkan 7 cawan air rebusan daging juga bersama semua perencah rebusan spt bawang dll (kecuali halia, daun pandan dan kulit kayu manis) kedalam rice cooker.
6. Masukkan beras, ratakan dan masak saperti nasi biasa. Jangan dibuka periuk semasa nasi sedang masak.
7. Apabila lampu periuk nasi telah bertukar ke 'Warm' biarkan ia selama ~20 minit sebelum gembur.
* Jika kita gembur terlalu awal, nasi mungkin akan patah dan tidak cantik.

8. Apabila hampir ke minit 10, terus bakar ketulan arang sehingga menjadi bara.
9. Pindahkan arang kedalam aluminium foil dan 'lekukkan' foil.

10. Berbalik kepada rice cooker, Gemburkan nasi sedikit menggunakan 'cop stick'  dan buatkan sedikit lubang dibahagian tengah nasi.
11. Masukkan aluminium foil (bersama arang) ke lubang tersebut.
12. Dengan pantas susun kambing diatas nasi / disekeliling aluminium foil. Dan curahkan baki air rebusan dan minyak diatas kambing.
13. Renjiskan/ tuangkan 1 sudu 'minyak masak' diatas bara (* asap akan keluar berkepul-kepul) dan dengan cepat tutup periuk nasi. 
14. Biarkan nasi selama ~ 30 minit untuk ia mesra dengan aroma arang sebelum dihidangkan . Boleh juga  'On' kan periuk nasi sekejap selama 5 minit. sekadar memanaskan ia kembali dalam tempuh tersebut.
15. Taburkan sedikit bawanh goreng sebelum dihidangkan.


SALSA

Bahan A
1 biji timun (dibuang bahagian tengah dan dipotong kiub)
2 biji bawang besar (dipotong kiub)
10 biji cili padi merah (dihiris nipis)
2 biji cili hijau  (dihiris nipis)
2 biji tomato segar (dipotong kiub)
1 biji lemon (diambil jus nya)
3 camca besar 'penuh' gula putih 
sedikit daun ketumbar (dihiris) * Saya Tambah
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan kesemua diatas dan dibiarkan 10 minit( untuk mesrakan nya) sebelum dihidangkan. 


REMPAH KABSA



2 sudu teh Jintan manis biji
1 sudu teh Jintan putih biji
2 sudu teh ketumbar biji
10 biji buah pelaga
20 kuntum bunga cengkih
2 batang kulit kayu manis
1 helai daun bay
2 inci halia
Limau Kering
2 sudu besar minyak masak
* Ada lagi 3 bahan tambahan saya akan update apabila saya kenalpasti nya saperti gambar diatas.

Cara-Cara Menyediakan nya 
1. Kesemua bahan diatas Kecuali minyak disangai kering.
2. Dan diblend dengan 3 sudu besar minyak masak  (untuk memudahkan proses kisaran)

* Selamat Berbuka Puasa ...