Wednesday, 5 October 2016

BIHUN GORENG SUP KOSONG ala NASI AYAM HAINAN ...srulpp ! srulpp ! laju masuk mulut....

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada tetamu yang berkunjung kedapur maya yang tak seberapa ini...

Hari ini saja nak share menu BIHUN GORENG dengan SUP KOSONG yang saya sediakan beberapa hari lalu sebagai sarapan pagi.
Bihun yang di goreng asing dimakan dengan sedikit sup atau boleh juga dicampurkan sekali supaya ia sedikit berkuah memang amat sedap.

Teringat kata-kata kakak pupu saya beberapa lama dahulu... kalau sediakan bihun yang berkuah untuk kenduri kendara memang cepat saja habis...
Maklum orang orang 'lama' suka makan makanan berkuah berbanding bihun goreng yang kering..'tak lekat ditekak'

Memang betul pun..
Saya pon suka...

Jomm... bihun kali ini saya masak simple saja tapi disebabkan adanya sup kosong yang beraroma saperti yang biasa saya sediakan untuk 'Nasi Ayam Hainan' memang laju saja makan.

Tapi kali ini saya masukkan kaki-kaki ayam saja.

Jomm..

Bahan A
1/3 paket bihun (direndam 1/2 jam, ditoskan air nya dan dibilas bersih)
3 mangkuk hirisan kubis

Bahan B
sedikit minyak untuk menumis
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
5 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 mangkuk isi ayam
1 camca teh lada hitam (ditumbuk halus)
2 sudu makan sos tiram
1/2 kiub pati ayam
2 biji tomato segar (dibelah 4)
sedikit air
sedikit kicap manis 
sedikit kicap masin
sedikit garam 
sedikit serbuk kunyit (supaya sedikit bewarna)

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar sehingga layu.
2. Masukkan bawang putih dan goreng lagi sehingga bertukar hampir keperangan.
3. Terus masukkan isi ayam, kacau-kacau separuh masak masukkan bahan B yang lain. Masak sehingga kuah mendidih. 
4. Masukkan bihun, ratakan dan tutup tudung kuali dan perlahankan api sekecil yang boleh. Biar bihun masak dengan perlahan dan sempurna selama ~ 5 minit
5. Masukkan hirisan kubis, ratakan dan tutup tudung kuali sekali lagi. Masak lagi selama 5-7 minit.
6. Siap dan boleh dihidangkan dengan sup kosong...



SUP KOSONG ala NASI AYAM HAINAN
Bahan A
Tulang/Kaki/Leher Ayam
Air secukup nya
1 inci halia (dihiris nipis)
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
1 kiub 'pati ayam'
sedikit garam

Bahan B
Daun sup
Bawang Goreng

Cara Cara Menyediakan Nya 
1. Panaskan air dalam periuk sehingga mendidih.
2. Terus perlahankan api sekecil boleh dan masukkan Tulang/Kaki/Leher Ayam dan tutup periuk dengan tudung.
3. Biarkan ia masak secara perlahan sehingga kuah hampir mendidih semula.
4. Terus masukkan halia, bawang putih, kiub ayam dan garam. Biarkan selama 5 minit boleh lah diangkat.
5. Tabur dengan bahan B sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment