Friday, 11 November 2016

PINDANG BAWAL PUTIH BER'LABU AIR....suka hirup kuah yang manis

Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua.

Semalam saya sediakan lauk yang berkuah ..PINDANG BAWAL PUTIH BER'LABU AIR
Saya campurkan  dengan sedikit labu air yang masih berbaki
Memang sedap sangat hirup kuah yang manis-manis isi ikan dan sayur in
Lauk 2 dalam 1
Lauk dan juga sayur
Ditambah dengan aroma daun kunyit
Memang menyelerakan

Ikan bawal putih memang sesuai sangat kalau dimasak berkuah
Walaupon ikan nya kecil tetapi isi nya tidak hancur yakni sedikit keras berbanding bawal hitam

Jomm....



Bahan A
4-5 ekor ikan bawal putih
1 biji labu air
minyak untuk menumis

Bahan B (ditumbuk)
2 biji bawang besar /12-15 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
12-15 biji cili padi merah

Bahan C
3 batang serai (diketuk lebam)
1 helai daun kunyit
1 biji bawang besar (dihiris)
1/2 kiub pati ikan bilis
Air secukup nya sebagai kuah
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan B.
2. Masukkan serai dan goreng sehingga terbit aroma dan bawang betul-betul layu.
3. Masukkan bahan C yang lain dan biarkan sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan labu dan ikan dan perasakan dengan garam.
5. Perlahan kan api supaya ikan masak dengan perlahan sehingga kuah mendidih semula.

* Selamat Menjamu Selera ...


No comments:

Post a Comment