Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua ...
Hari ini sarapan pagi lewat sikit
Sepagi sibuk mengemas bilik tamu yang ke 2 yang digunakan untuk menyimpan barang
Letih memang letih tapi hasil nya memang puas hati bila selesai semua nya.
Sebenar nya semalam dah buat NASI GORENG MACKEREL sebagai makan malam.
Sebab sedap sangat jadi hari ini saya masak lagi sebagai sarapan pagi.
Jom...
Hari ini sarapan pagi lewat sikit
Sepagi sibuk mengemas bilik tamu yang ke 2 yang digunakan untuk menyimpan barang
Letih memang letih tapi hasil nya memang puas hati bila selesai semua nya.
Sebenar nya semalam dah buat NASI GORENG MACKEREL sebagai makan malam.
Sebab sedap sangat jadi hari ini saya masak lagi sebagai sarapan pagi.
Jom...
Bahan A
1 mangkuk nasi putih
1/2 camca besar ButterCup
4 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 biji batang besar (dibelah 2 dan dihiris sederhana tebal)
4 biji cili padi merah (dihiris nipis)
1 mangkuk kecil hirisan daun sup
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1/2 camca teh serbuk lada putih
1 ekor ikan Mackerel Tin (hancurkan) * Kalau ikan nya kecil masukkan 2 ekor
1 camca besar Sos Tomato dari Ikan Mackerel Tin
sedikit garam
Bahan B
Hirisan daun sup
Bawang Goreng
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Cairkan butter dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga kekuningan.
2. Masukkan bawang besar dan goreng sehingga layu.
3. Masukkan cili padi, daun sup, lada hitam dan lada putih. Goreng sehingga daun sup kecut dan terbit aroma.
4. Masukkan Ikan Mackerel, Sos nya dan ratakan.
5. Masukkan nasi dan perasakan dengan garam. Ratakan dan goreng selama 5-6 minit sebelum diangkat untuk dihidangkan.
* Jika terlalu kering boleh ditambah 2-3 camca besar air masak pada step 4
* FHA Selemak Santan
No comments:
Post a Comment