Monday, 29 May 2017

NASI ULAM 'SAMBAL TOTOK' ... Berselera di Bulan Puasa


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua .....

Jom kita sediakan NASI ULAM 'SAMBAL TOTOK'
emmm .....
Memang berselera di Bulan Puasa ni !

Ramuan nasi ulam bergantung kepada jenis-jenis ulam yang kita ada.
Kalau ulam yang ditanam sendiri lagi best !
Lagi banyak ulam-ulaman lagi beraroma dan sedap nasi ni.
Nak sedap lagi masukkan 'SAMBAL TOTOK WARISAN IBUNDA'.

Cara menyediakan nasi ini mudah saja.
Hiris-hiriskan semua ulam yang ada.
Yang sedikit keras kita tumbuk halus sapeTi lengkuas.
Kalau yang bersaiz kecil tu, biasa nya Saya masukkan begitu saja saperti daun pudina dan pucuk daun kari.
Gaulkan dengan beberapa camca besar 'SAMBAL TOTOK WARISA IBUNDA'
Mudah sangat....




Bahan yang saya gunakan ...

Bahan A
Nasi putih yang berada pada suhu bilik (tidak panas)
SAMBAL TOTOK WARISAN IBUNDA

Bahan B (Dihiris nipis/halus)
Bawang merah
Halia
Serai
Bunga Kantan
Daun Salat
Jagung Muda
Ulam Raja
Daun Beluntas
Daun Kunyit
Daun Limau Purut

Bahan C (Ditumbuk halus)
Lengkuas

Bahan D (Dibelah kecil)
Tomato segar

Bahan E (Dibiarkan sehelai-sehelai)
Daun Pudina
Pucuk Daun Kari



Cara-Cara Menyediakan nya
1. Satukan kesemua bahan diatas dan digaul rata.
2. Sedia untuk dihidangkan



Atau view dalam Instagram saya 'FHAselemaksantan' 'NASI ULAM SAMBAL TOTOK'



No comments:

Post a Comment