Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua !
Juadah berbuka Ramadhan hari ke 19...SAMBAL KACANG SEDAP
Bukan 'Sambal Kacang' ya
Tapi 'Sambal Kacang SEDAP'
Memang sedap sebagaimana nama resepi diberi !!!!!!!!
Saya dari tak suka makan kacang, bila mengadap sambal ini boleh habis sepiring 'besar' a.k.a sepinggan la tu .
Dengan Pedas, Manis, sipi sipi masam, aroma daun salam dan lemak nya kacang sangai !
Aduhhhh !
Betull !!!
Saya memang tak suka kacang, tak kisah apa-apa kacang sekali pon,
Memang tak suka, tapi kalau dah ada dalam pinggan saya tak akan buang sebab itu rezeki ALLAH
Dulu kalau beli nasi lemak dikedai, saya akan minta supaya tidak dimasukkan kacang goreng kedalam nasi
Tapi bila mengadap Sambal ini dah jadi 'terbalik kot' pulak
Jom kita tengok resepi yang disediakan oleh anak saudara saya ini yang dah semakin pandai memasak semenjak merantau ke negeri orang mengikut suami nya bekerja.
Walhal dulu saya yang selalu menjadi rujukan beliau bila didapur...
Sekarang saya pula belajar dari nya ....... OK lah kita kongsi kongsi ilmu dan resepi
Bukan 'Sambal Kacang' ya
Tapi 'Sambal Kacang SEDAP'
Memang sedap sebagaimana nama resepi diberi !!!!!!!!
Saya dari tak suka makan kacang, bila mengadap sambal ini boleh habis sepiring 'besar' a.k.a sepinggan la tu .
Dengan Pedas, Manis, sipi sipi masam, aroma daun salam dan lemak nya kacang sangai !
Aduhhhh !
Betull !!!
Saya memang tak suka kacang, tak kisah apa-apa kacang sekali pon,
Memang tak suka, tapi kalau dah ada dalam pinggan saya tak akan buang sebab itu rezeki ALLAH
Dulu kalau beli nasi lemak dikedai, saya akan minta supaya tidak dimasukkan kacang goreng kedalam nasi
Tapi bila mengadap Sambal ini dah jadi 'terbalik kot' pulak
Jom kita tengok resepi yang disediakan oleh anak saudara saya ini yang dah semakin pandai memasak semenjak merantau ke negeri orang mengikut suami nya bekerja.
Walhal dulu saya yang selalu menjadi rujukan beliau bila didapur...
Sekarang saya pula belajar dari nya ....... OK lah kita kongsi kongsi ilmu dan resepi
Bahan A
1/2 kilo Kacang Tanah
Ikan bilis bersaiz 'kecil' secukup nya
Sedikit minyak
4 tangkai daun kari
3 senduk cili kisar (elakkan dari menggunakan cili boh. seelokknya kisar cili kering)
4 helai daun salam (Kalau dapat yang segar lagi elok. Fungsi daun salam ini ia akan menggantikan Ajinomoto)
Secubit belacan
1 camca kecil asam jawa 'ADABI'
3 camca besar gula
sedikit garam
Bahan B (dikisar halus tanpa air)
5 biji bawang merah kecil
1 labu bawang putih
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Kacang tanah disangai (goreng tanpa minyak) sehingga betul betul masak dan diangkat.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ikan bilis sehingga garing, angkat dan toskan minyak nya.
3. Dengan menggunakan minyak yang gorengan ikan bilis, umis daun kari sehingga wangi.
4. Masukkan bahan kisar (bahan B) dan masak sehingga mendidih.
5. Masukkan asam jawa dan daun salam.
6. Perasakan dengan gula dan garam.
7. Masak sehingga sambal kering dan pecah minyak baru dimasukkan kacang tanah yang terlebih dahulu disangai dan ikan bilis.
8. Gaul rata dan bolehlah diangkat untuk dihidangkan.
Puan FHA, PH nak ucapkan Selamat Hari Raya kepada Puan sekeluarga!
ReplyDeleteTerima Kasih Phong Hong ....
Delete