Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua !
2 hari lepas saya sediakan ASAM PEDAS 'HALBA' KEPALA IKAN.
Kebetulan kepasar ternampak kepala ikan merah ini.
Memang tak lepas peluang terus beli seketul.
Sambil drive balik tu memang dah terbayang akan keenakkan ASAM PEDAS KEPALA IKAN.
Ditambahkan sedikit biji halba dan jintan .............
Aduhh !! sedap ratah ni....
Bercakap pasal kepala ikan.
Teringat akan sahabat sekerja semasa berkhidmat di DBP dulu
Kalau bab makan kepala ikan.. tulang yang tinggal tu kalau serah pada miow pon dah tak di jeling nya apatah lagi kucing tu nak pandang.
Ya lah,,, tulang yang betul betul tinggal tulang gitu ............
heh heh heh !!!
2 hari lepas saya sediakan ASAM PEDAS 'HALBA' KEPALA IKAN.
Kebetulan kepasar ternampak kepala ikan merah ini.
Memang tak lepas peluang terus beli seketul.
Sambil drive balik tu memang dah terbayang akan keenakkan ASAM PEDAS KEPALA IKAN.
Ditambahkan sedikit biji halba dan jintan .............
Aduhh !! sedap ratah ni....
Bercakap pasal kepala ikan.
Teringat akan sahabat sekerja semasa berkhidmat di DBP dulu
Kalau bab makan kepala ikan.. tulang yang tinggal tu kalau serah pada miow pon dah tak di jeling nya apatah lagi kucing tu nak pandang.
Ya lah,,, tulang yang betul betul tinggal tulang gitu ............
heh heh heh !!!
Bahan A
4 ulas bawang merah
4 ulas bwang putih
1/3 sudu teh halba biji
1/3 sudu teh jintan manis
1/3 susu teh jintan putih
Bahan B (dikisar)
15 biji cili kering
5 biji cili kering 'super hot' *optional
sedikit minyak * memudahkan proses kisar
sedikit belacan
sedikit air
8 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
* Kisar semua bahan B (kecuali bawang) sehingga halus.Kemudian masukkan bawang dan kisar sekejap selama 2 saat stop, 2 saat stop dan 2 saat stop untuk memastikan bawang tidak terlalu hancur
Bahan C
1 kepala ikan (dibelah 2) * Dibersihkan dahulu, kemudian dilumur dengan sedikit garam dan baki asam jawa / jus limau dan seterusnya dibilas untuk menghilangkan bau hanyir
2 batang Serai (diketuk)
1 inci Lengkuas (diketuk)
1 cawan jus Asam Jawa
1 pokok Daun Kesom
1/2 kiub pati ikan bilis
sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
Selamat Menjamu selera ....
* FHA Selemak Santan
No comments:
Post a Comment