Wednesday, 5 July 2017

PENGAT PISANG MELETOP ... .. Iftar hari ke-15 Ramadhan 2017


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua !

Masih lagi dengan juadah dibulan Ramadhan...
Salah satu juadah pada hari ke-15 adalah PENGAT PISANG MELETOP ! yang disediakan oleh anak saudara.

Saya pula sediakan Nasi Lemak Utara, Sambal Udang dan Paru Goreng Hitam Manis.
Tapi tak sempat nak fotokan yang ini sebab masak pon dah lewat petang.

PENGAT PISANG MELETOP !
Memang sengaja dimasak agak pekat dan manis.
Tetapi jangan risau.... sebelum makan kita masukkan beberapa ketulan ais batu.
Dan hasil nya Kboommmm !!!!!!!!!!!!!!!!!
Memang sedap giler !

Dengan lemak santan dan susu cair.
Aroma esen vanila
Disamping kemanisan Gula Kabung yang dibeli di Melaka tempuh hari.
Waduhhh !!!

Tetapi jangan risau, Gula Kabung boleh juga diganti dengan gula merah jika tiada.

Jomm...


Bahan A
Pisang 'Awak' secukup nya (dibelah 2)
3/4  mangkuk kecil Sagu biji
1 1/2 cawan air
1 cawan santan pekat segar
1 tin susu Cair
3 camca besar susu pekat manis
1/2 ketul Gula kabung (pecahkan kepada ketulan kecil)
2 helai daun pandang (disiat dan disimpul)
sedikit garam

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Basuh sagu dibawah aliran air, tos dan masukkan kedalam periuk.
2. Tambahkan air dan masak dengan api perlahan sehingga sagu kembang. Jika masih ada sagu yang bewarna putih lagi bolehlah ditambah sedikit lagi air panas dan teruskan memasak.
3. Jika pasti sagu telah kembang sepenuhnya baru dimasukkan bahan-bahan A yang lain dan masak sehingga hampir mendidih dan gula hancur. Pastikan ia sentiasa dikacau untuk mengelakkan santan pecah minyak.
4, Siap dan boleh dihidangkan dengan campuran ketulan ais batu.

* FHA Selemak Santan

No comments:

Post a Comment