Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua !
Siang tadi tak sempat nak jerngah blog.
Banyak pulak urusan yang kena selesaikan.
KERANG GORENG CILI
Lauk kerang ini disediakan oleh anak saudara saya juga.
Biasa nya kalau saya, cuma rebus dengan sedikit serai dan halia atau buat lemak kuning sahaja.
Tapi kali ini digoreng bercili.
Kalau tanya saya, memang saya kata sedap kerana kemanisan kerang tak berkurang berbanding kalau dimasak dalam bentuk berkuah.
Nak kata pedas tak juga pedas.
Tapi memang manis, tambahan pula kerang ini bersaiz besar-besar belaka.
Tak tahu pula dimana beliau beli kerang ini
Biasa kalau dipasar basah yang bersaiz sedang pon dah hampir RM 8 sekilo.
Yang ini 3 kali ganda saiz yang biasa saya beli
Dalam foto macam biasa saja kan saiz nya
Tapi sebenar nya besar tu ...
Siang tadi tak sempat nak jerngah blog.
Banyak pulak urusan yang kena selesaikan.
KERANG GORENG CILI
Lauk kerang ini disediakan oleh anak saudara saya juga.
Biasa nya kalau saya, cuma rebus dengan sedikit serai dan halia atau buat lemak kuning sahaja.
Tapi kali ini digoreng bercili.
Kalau tanya saya, memang saya kata sedap kerana kemanisan kerang tak berkurang berbanding kalau dimasak dalam bentuk berkuah.
Nak kata pedas tak juga pedas.
Tapi memang manis, tambahan pula kerang ini bersaiz besar-besar belaka.
Tak tahu pula dimana beliau beli kerang ini
Biasa kalau dipasar basah yang bersaiz sedang pon dah hampir RM 8 sekilo.
Yang ini 3 kali ganda saiz yang biasa saya beli
Dalam foto macam biasa saja kan saiz nya
Tapi sebenar nya besar tu ...
Bahan A
1 kilo kerang
3 batang serai (diketuk)
7 tangkai cili kering (dikisar halus dengan sedikit air)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili thai LIFE
sedikit minyak untuk menumis
sedikit Daun ketumbar.
5 ulas bawang merah kecil
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
Resepi ini tidak menggunakan garam kerana kita guna sos tiram. disamping isi kerang memang sudah tersedia ke asinan nya.
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan B bersama serai sehingga wangi.
2. Masuk cili kering yang telah dikisar tadi. Tambahkan sos tiram dan sos cili. Kacau rata.
3. Masuk kerang dan ratakan sambal, Tutup tudung kuali dan perlahankan api supaya isi kerang masak sempurna dalam tempoh yang singkat dan dengan ini dapat mengekalkan kesegaran nya.
No comments:
Post a Comment