Bismillahirrohmanirrohim
Seminggu akak tak bersiaran kan...
Bukan nya sibuk berkempen tau..
Tak dak makna nya akak nak masuk politik
Kalau kempen masuk ke dapo boleh lah
Kawasan akak sekarang ni tengah panas.
Panas ! Panas !
Bukan nya sibuk berkempen tau..
Tak dak makna nya akak nak masuk politik
Kalau kempen masuk ke dapo boleh lah
Kawasan akak sekarang ni tengah panas.
Panas ! Panas !
Penanti, Permatang Pauh
Dulu nya Wan Azizah sekarang ni berukar ganti dengan anak nya pulak
Tengok lah keputusan nya nanti
Akak tak bersiaran sebab mood malas melanda.
Nak buat macam mana, ditambah pulak sibuk dengan tugas harian.
Nak buat macam mana, ditambah pulak sibuk dengan tugas harian.
Ini pon paksa kan diri takut berhabuk pula dapor akak ini
OK...
Hari ini akak nak share resepi UDANG GALAH 'TUMIS CABAI HIDUP' yang akak sediakan beberapa hari lepas.OK...
Beberapa ekor Udang Galah segar pemberian anak saudara akak.
Udang galah dari laut kata nya.
Baru naik tuuuu......
Baru naik tuuuu......
Bila dapat udang yang segar sebegini akak teringat lauk kegemaran arwah emak.
Udang yang dimasak dengan cabai hidup atau cili segar
Keenakan nya lebih terasa berbanding dimasak dengan cili kering.
Akak campakkan beberapa biji tomato ceri untuk menambahkan kemanisan dalam lauk ini maklum tomato ceri rasa nya manis berbanding dengan tomato biasa.
Dengan hirisan daun sup...
Tak lupa akak campakkan juga kulit limau kedalam kuali.
Sedapppp !
Kulit yang telah lembut dan sipi-sip pahit akak memang suka.
Bahan A
5-8 ekor udang galah
1/2 camca teh kunyit serbuk
sedikit garam
Bahan B
sedikit minyak untuk menumis
6 ulas bawang putih (dicincang halus)
Bahan C (ditumbuk 3/4 hancur)
3-4 biji cili merah segar
6 biji cili padi (sesuaikan kepedasan)
8-10 ulas bawang merah
1 camca teh belacan
Bahan D
2 tangkai daun kari
1 camca teh gula
4 biji tomato ceri kuning
4 biji tomato ceri merah
Jus limau nipis (dari 1 biji)
Kulit liamu nipis (diatas)
2 tangkai daun sup (dipotong pendek 1")
sedikit garam
Cara-Cara Menyediakan nya
1. Udang dibuang hujung mucung, misai dan kaki nya yang keras.
2. Di perap dengan bahan A yang lain selama 1/2 jam.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih sehingga bertukar keemasan.
4. Masukkan udang yang telah diperap.
5. Goreng 1/2 masak dan terus dikeluarkan udang dari kuali.
6. Dengan baki minyak yang sama (biarkan jika terdapat sisa bawang putih), masukkan daun kari. Kacau-kacau seketika dan terus masukkan bahan tumbuk.
7. Masak dengan api perlahan sehingga bawang layu dan terbit sedikit minyak.
8. Apabila sambal menjadi pekat, boleh ditambahkan sedikit air panas jika mahukan ia sedikit berkuah.
9. Perasakan dengan gula dan garam.
10. Akhir sekali masukkan udang yang telah digoreng tadi, tomato ceri, hirisan daun sup dan juga kulit limau.
11. Biarkan ia merenih selama 5 minit tambahan supaya udang masak sempurna.
12. Siap untuk dihidangkan
Copyright © 2018. All rights reserved FHA Selemak Santan | http://intai-intaidapurfha.blogspot.my
Setiap kali jengah dapur FHA, mesti rasa kagum dengan setiap karya yang dihasilkan. Memikat mata, menggamit selera!
ReplyDeleteSedapnye kak
ReplyDeleteSedapnye kak
ReplyDeletesedap nya kak, geram nengok tomato sebijik2 gitu... mmg menarik utk di mkn sekali ngn udang tuh
ReplyDeleteSalam
ReplyDelete