Wednesday, 8 August 2018

KURMA CENDAWAN yang sangat sedap ...berbaloi masak seperiuk besar


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua..

Hari ini akak share resepi KURMA CENDAWAN
Buat pertama kali nya dalam sejarah, akak masak kurma menggunakan cendawan sebagai bahan utama.
Sebab dah tak tahu nak masak apa dah, banyak sangat cendawan dalam peti sejuk.
Tapi memang sangat-sangat tak menghampakan...

Tumbs up !!! gitu.
Semua kata sedap !

Akak sepatut nya dah lama kena cuba resepi ini, Sedap sangat !
Tiada sebarang perasa tambahan tau !

Jommm....


Bahan A
350 gram daging (dihiris sederhana besar)
1 1/2 - 2 mangkuk besar cendawan (dibiarkan sekuntum-sekuntum)

Bahan B 
sedikit minyak untuk menumis
1 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 inci halia (dihiris batang mancis)
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga

Bahan C (jadikan pes)
1 1/2 paket kecil rempah Kurma
1 camca teh kas-kas
1 biji buah keras (ditumbuk)
1 camca teh lada hitam serbuk
1/2 camca teh lada putih serbuk
6 ulas bawang merah (ditumbuk)
6 ulas bawang putih (ditumbuk)
sedikit air panas

Bahan D
2 batang serai (diketuk)
1 keping asam gelugor (kalau saiz kecil, 2 keping ya)
air secukupnya untuk melembutkan daging

Bahan E
Santan secukup nya (sedang-sedang pekat)
1 camca besar gula kabung /gula perang
garam

Bahan F
1 biji tomato segar (dibelah 2 atau 4)
1 biji cili merah (dipatahkan atau dibelah 2)
1 biji cili hijau  (dipatahkan atau dibelah 2) * akak gantikan dengan 5 cili padi dibiarkan sebiji sebiji
1 biji bawang besar (dibelah 4)
1 pokok daun dan akar ketumbar (dihiris kasar)
1 genggam 'hirisan buah pala manis' * optional

* Tiada perasa tambahan

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis bahan B sehingga kekuningan.
2. Masukkan bahan C, kacau sebentar dan perlahankan api,masak sehingga terbit minyak.
3. Masukkan daging dan bahan D, masak sehingga daging lembut.
4. Apabila daging sudah lembut, baru dimasukkan bahan E. Teruskan masak sehingga kuah 'hampir' mendidih kembali. Pastikan dikacau selalu untuk mengelakkan santan pecah minyak
5.  Apabila kuah kelihatan akan mendidih, baru dimasukkan cendawan dan bahan F yang lain. Biar kuah kembali mendidih secara perlahan selama 5 minit sebelum diangkat untuk dihidangkan.

* hirisan buah pala boleh juga ditabur ketika dihidangkan dalam mangkuk hidangan.



Kena cuba tau.....
Sedap sangat !!!

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

4 comments:

  1. Pertama kali dengar nama resepi ni.. Cendawan antara favourite saya, nanti boleh la saya cuba resepi akak ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap Ella, Akak tak letak sebarang perasa pon
      kena cuba resepi ini.

      Delete
  2. sama...first time jugak dengar resepi cendawan masak kurma...tapi saya selalu angin lepas makan cendawan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pon kerap berangin perut. tapi alhamdulillah makan cendawan ni ok pulak ...

      Delete