Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua..
Hari ini akak nak share resepi 'untuk ibu yang berpantang' lagi
Selagi anak saudara akak masih berpantang, akak akan cuba variaty lauk-pauk berpantang supaya tak jemu.
Hari ini MASAK LEMAK ULAM PEGAGA
Akak 'gu' kan dengan tulang ikan talang.
Tapi boleh juga nak gantikan dengan ikan masin apa pon.
Janji ikan yang sesuai di buat gulai lah !
Alaaaa, macam masak lemak biasa ja.
Tapi akak kurang kan cili padi, risau pulak kan....
Tak masukkan lengkuas.
Cuma tambahkan buah keras supaya rasa nya lebih berlemak.
Haa.. tak lupa sedikit lada hitam dan lada putih untuk menyedapkan !
Sedap tau ...
Jom !
Bahan A
12 ketul tulang ikan kering talang (boleh juga digantikan dengan ikan kering lain yang disukai)
2 ikat ulam pegaga (~ 2 mangkuk besar) (jika daun nya bersaiz besar, bolehlah dihiris-hiris kecil)
8 biji cili padi hijau (sesuaikan kepedasan)
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
2 biji buah keras
1/2 inci kunyit hidup
sedikit air
Bahan C
2 batang serai (ketuk)
1 inci halia (dihiris nipis)
Bahan D
1 keping asam gelugor
1 1/2 cawan santan cair
1/2 camca teh lada hitam serbuk
1/2 camca teh lada putih serbuk
Bahan E
1/2 kotak santan pekat
1 helai daun kunyit (dihiris halus)
3 helai daun limau purut (dihiris halus)
* Tidak perlu garam
Cara-Cara Menyedikan nya
1. Masukkan bahan B yang telah dikisar dan bahan C kedalam periuk dan masak dengan api yang perlahan sehingga air kisar susut separuh.
2. Kemudian masukkan tulang ikan kering, ratakan dan terus dimasak lagi sehingga hampir kering untuk memastikan aroma bawang kisar berkurang disamping supaya cili padi masak dengan sempurna dan menjadikan ia sedikit kurang pedas.
2. Masukkan hirisan ulam pegaga dan bahan D. Sederhanakan api dan masak sehingga pegaga sedikit layu atau lembut.
3. Akhir sekali masukkan bahan E, lalu dikecilkan api supaya ia merenih dengan perlahan.
Dikacau selalu untuk mengelakkan santan pecah minyak.
4. Siap untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment