Sunday, 11 November 2018

CENDAWAN MASAM MANIS ... try and error dan menjadi !!!


Bismillahirrohmanirrohim
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera ...
Salam berhujung minggu.

Hari ini dapur akak tak berasap, hanya sekadar perangat lauk kari semalam saja
Kari ni,,,,lagi perangat, lagi kering, lagi lah sedap !
Lagi-lagi kalau makan dengan nasi panas-panas...dicalit-calit gulai kering tu... Fuhh !!!!!

OK resepi hari ini yang akak nak share adalah CENDAWAN MASAM MANIS
Dah lama akak masak sayur ni, tapi tak berkesempatan nak dikongsikan.

Memang sedap ! Akak memang suka membuat suatu kelainan,
Biasa nya resepi baru, kalau menjadi dan sedap, In Sya ALLAH akak akan share kan
Kalau tak sedap, akak abaikan saja resepi nya,

OK !
Cendawan ni akak dah biasa masak sayur air,  masak kurma, asam pedas dan goreng,
Boleh rujuk dalam list resepi dibawah tajuk CENDAWAN kalau nak skodeng tengok !

Jadi untuk kali, rasa sayur ini sipi-sipi masam cuka digabungkan dengan rasa manis..
Memang sedap sangat  makan dengan ikan goreng berulamkan cili padi...

Jomm !!


Bahan A
sedikit minyak untuk menumis
3 ulas Bawang Merah (dihiris nipis)
2 ulas Bawang Putih  (dihiris nipis)
2 pelepah Daun Kari
2 biji Buah Pelaga
1 kuntum Bunga Lawang
1 inci Kulit Kayu Manis
3 kuntum Bunga Cengkih
1/2 camca teh Biji Sawi
1/2 inci Halia (dihiris memanjang)

Bahan B
1 jemput lebih (++) Ikan bilis (ditumbuk kasar)

3 camca besar Cuka Makan
1 camca besar 'penuh' Gula Putih
Air secukup nya sebagai kuah
Sedikit garam

Bahan C
1/3 batang lobak merah (dihiris memanjang)
1 mangkuk besar Cendawan

Cara-Cara Menyediakan nya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bahan A sehingga bawang layu dan terbit aroma.
2. Masukkan ikan bilis dan kacau-kacau selama 3-5 minit.
3. Masukkan bahan B yang lain. Masak dengan api perlahan sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan bahan C , sebatikan kemudian biar sehingga kuah mendidih semula.
5. Siap untuk diangkaat dan dihidangkan.

Copyright © 2018. All rights reserved  FHA Selemak Santan http://intai-intaidapurfha.blogspot.my

2 comments:

  1. akak ni mmg suka msk ngn rempah2 ya... klu dana ssh sgt nk jumpa segala rempah tu... takat kulit kayu manis tu ada la heheheh...

    kene try jgk nih, dana pun suka cendawan...
    lps ni akak cuba bt kari cendawan... sedap kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pernah masak kurma cendawan, kari ... rasa belum lagi. In Sya ALLAH cuba nanti. Terima Kasih Dana bagi idea. Tentu sedap

      Delete